Ik praat je vandaag in mijn podcast Julius Voorraadkast bij over speculaas. Historie, gebruik, Sinterklaas en als klap op de vuurpijl refereer ik uiteraard aan het recept. Nu kan ik daar lang naar zoeken, testen, uitvogelen, maar veel beter is om het recept van Cees Holtkamp hier te zetten, de koning en nestor van de banketbakkerij.

Deze speculaas komt overigens van banketbakkerij Hermans in Maastricht waar gisteren gewoon een rij tot buiten stond, voor de vlaaien weliswaar, beter wordt het niet.

Dit recept komt uit De Banketbakker, van Cees Holtkamp en Jonah Freud.

Recept Afdrukken
Speculaas
Maaltijd snack
Keuken Hollands
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
kg
Ingrediënten
Maaltijd snack
Keuken Hollands
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
kg
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de boter met basterdsuiker en zout.
  2. Voeg karnemelk toe en roer goed door.
  3. Voeg Zeeuwse bloem, bakpoeder en speculaaskruiden en evt extra specerijen toe en roer door tot het een korrelig mengsel. Kneed verder met de hand
  4. Laat het deeg 1 of 2 dagen in de koeling rijpen om de smaken door te laten trekken.
  5. Bestuif je speculaasplank met bloem en klop het restant er direct weer uit.
  6. Rol het deeg met behulp van wat bloem uit tot een dunne plak en snijd in vierkanten die een halve centimeter kleiner zijn dan de afbeelding op het plankje.
  7. Druk de stukken deeg goed in het plankje en klop ze er daarna weer uit.
  8. Smeer een bakplaat goed in met boter ook gebruik vetvrij papier. Bestrooi met amandelen die eerst even 10 minuten op 130ºC in de oven hebben gelegen en leg daar de plakjes op met de afbeeldingen naar boven.
  9. Bak de koekjes in 30 minuten af in een op 150ºC voorverwarmde oven en laat afkoelen.
  10. Het deeg kun je een paar weken bewaren in de koeling, wordt steeds lekkerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.