Wasabi (wasabia japonica) is een plant die 20-60 cm lang wordt, de wortelstok is gemiddeld 30 cm lang en 3-5 cm dik, aldus Wikipedia. Wikipedia zegt verder dat wasabi vooral in Japan wordt gekweekt, ook wat in Korea, Thailand, Israël, de USA en Nieuw Zeeland. In Europa komt wasabi op bescheiden schaal voor in IJsland, de UK en sinds 2016 in Nederland (Dutch Wasabi, geen ervaring mee). Ik heb laatst wasabi geproefd uit Engeland bij Hokkai Kitchen in IJmuiden en die was top.

Even voor de goede orde, het spul wat we hier kopen in groene tubes en knijppotjes heeft niets met wasabi te maken maar wordt gemaakt van mierikswortel, eventueel wat groene radijs, mosterd, bladgroen en kleurstof. Ook best prima hoor maar niet de real thing.

Wasabi is scherp maar met een korte kick, de tranen in je ogen verdwijnen na een minuut of zo, niet zoals met chili, en ook de volgende dag heb je nergens last van. Verse wasabi is loeiduur, o.a. door de import (luchtvracht van ver) en het is vrij lastig om te kweken (minimaal anderhalf jaar), ik was dan ook blij verrast toen een lokaal Spaans restaurant er vorige week mee aan kwam aan tafel. Wasabi de Girona, sinds kort op de markt! Er wordt wat van de wortel afgeraspt met haaienhuid, ik proef het, helemaal niets aan…!

Als ik een paar dagen later met de vrouw bij Bo.Tic ben en ze ook daar met lokale wasabi aankomen kan ik mijn tong niet geloven. Bizar goed! Had ik de eerste keer een oude wortel, zou kunnen, of ligt het aan de liefde die de chef aan tafel steekt in de behandeling. Eerst raspen en daarna met het kwastje om en om en om en omroeren… Geen idee!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.