Gisteren heerlijk geluncht bij Visaandeschelde, laatste kunstje van Sander (van Dam) die per 1 januari voor zichzelf is begonnen. Samen met Michiel (Deenik) en 2 andere partners is er een nieuw cateringbedrijf op de Amsterdamse markt, Kitchen Deluxe. Op het openingsfeest van Delicious! heb ik al een klein voorproefje gezien, helemaal top. Gisteren dus afscheid van deze creatieve kanjer, en een warm welkom voor Mark (van den Hoek) de nieuwe chef. Ontvangst tegen 12-en met een glaasje Blanquette de Limoux van Toques & Clochers, geen slecht begin voor de zondag, waarna we aan tafel doorgingen met een Picpoul de Pinet, domaine la Grangette, cuvée l’enfant terrible (what’s in a name!!). Het eerste gerecht was een krokantje van philo met sesam, met daarop wat kreeft met gepekelde citroen (en daar ook mayo van) compôzte van sinaasappel en sjalot en een kleine kruidensalade. Te gek lekker. Ondertussen werd de sfeer steeds ontspannener, zo tussen mijn nieuwe vrienden Gerard en Jan, die mij en passant nog even wat nieuwe spreekwoorden bijbrachten, waaronder “het schuim van de handel is beter dan de room van de arbeid”. Pak in, neem mee!
Het volgende gerecht was een langwerpige dunne tosti met eendenlever, met daarop een gegrillde coquille, een soort nuget van zwezerik en een stukje gebraden kwartelborst, met daar weer op een puree van bospeen en komijn. Jammie….., met daarbij de chardonnay/viognier van Mistral uit Chili, een super combi. De sfeer bleef stijgen, mooie woorden van Giel, van Roos en van Sander zelf deden aanwezigen een traantje wegpinken, en ons groepje besluiten zo snel mogelijk bij Sander te gaan eten, hoezo afscheid.
Het pièce, een stukje grietfilet met schubben van courgette, aardappelmousseline, krokantje van truffelaardappel, en een beurre blanc met algenboter, was een prachtige combinatie tussen best wel hip en klassiek.

Bij het toetje ben ik in de zonde gegaan (godzijdank vanochtend toch een ons afgevallen) en heb ik me gestort op de loempia van ananas met kaneel, sausje van mango met chili, taartje met passievruchten-curd en à la minute gedraaid kokosroomijs. Ganache-bonbons van Harvey maakten de middag tot een onvergetelijke, voor zover dat nog niet was gebeurd. Tijdens de koffie belde Okky dat haar dressuurwedstrijd een uur (!) was vervroegd, dus ben ik naar Muiderberg geracet, om haar uiteindelijk de 2de plaats te zien winnen.

Hoe sluit je nu zo’n waanzinnige dag af? Met urenlang gestoofde ossenstaart (met wortel, ui, kruiden en bruin bier), heerlijke kazen van de Lindenhof, en een fles Pesquera (E, 2003).

San, ik mis je nu al!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.