Ik was een paar jaar geleden gastkok in Den Haag, Sapori d’Italia (Javastraat 7) en heb behalve de jongens geholpen met 6 gangen (!) ook mijn truffelrisotto gemaakt. To be honest, ik ben niet echt fan van truffel maar dat komt vooral omdat het vaak slecht wordt gebruikt (olie in plaats van echte), maar deze is top.

Het is een fluitje van een cent, echt waar, en het hangt allemaal aan één ding, goede ingrediënten. Geen truffelolie (die vaak 100% synthetisch is, kijk maar op het label), beslist niet, maar de truffelsauce van Urbani (geen andere), en verder mooie verse gemengde paddenstoelen. Cherry on the cake is natuurlijk geschaafde wintertruffel (zomertruffel ruikt alleen maar een beetje maar heeft geen smaak). Die rasp ik overigens, in plaats van plakjes schaven, zodat je bij elke hap de verse truffel mee naar binnen neemt.

Recept Afdrukken
risotto met truffel
Maaltijd voorgerecht
Keuken Italian
Porties
Ingrediënten
Maaltijd voorgerecht
Keuken Italian
Porties
Ingrediënten
Instructies
 1. 1. verwarm de helft van de olijfolie in een sauspan, voeg de helft van de sjalot toe en bak glazig.
 2. 2. voeg de rijst toe en roer zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met olie.
 3. 3. voeg de helft van de warme bouillon toe, roer regelmatig over de bodem en laat op een zacht vuur indampen. Voeg steeds als de rijst bijna droog is wat bouillon toe en roer weer door. Zorg dat de randen vrij blijven van harde rijstkorrels.
 4. 4. verwarm ondertussen in een andere pan de rest van de olijfolie en fruit hier de rest van de sjalot in glazig. Zet het vuur hoger en voeg de champignons toe als de sjalot begint te verkleuren. Bestrooi direct met zout (zo verliest de champignon sneller vocht en krijg je meer smaak) en bak op hoog vuur totdat de champignons beginnen te verkleuren.
 5. 5. voeg jus de truffes en truffle sauce toe en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
 6. 6. Controleer na ± 20 minuten de garing van de risotto, een lichte bite mag maar het moet niet melig smaken. Roer de boter door de risotto als je tevreden bent over de garing.
 7. 7. voeg de paddenstoelen toe, roer Parmezaanse kaas door de risotto en controleer de smaken en de dikte.
 8. Breng eventueel nog meer op smaak met zout en peper en verdun eventueel nog wat met de warme bouillon. Bestrooi met versgemalen truffel (optioneel)

Reacties

 1. Door Olivier Huizer

  Leuk om te lezen.

  Een suggestie om niet alleen het eten te laten zuen maar ook een fotootje van de brigade. Leuk fotootje met namen erbij, dan staat iedereen in het zonnetje. Wat is er mooier dan vakmensen met hun passie bezig te zien. Hartelijke groet!

 2. Top Julius, delizioso!!

 3. Door Cees

  Schitterend. Genoten van je verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.