Je ziet het al, het gaat weer in meerdere delen, maar ik heb ook zo ontzettend veel te melden over Noma in Kopenhagen….. Laat ik bij het begin beginnen, toen ik half januari vertelde dat Quique Dacosta de beste eetervaring van de laatste 10 jaar was, was ik nog niet bij Noma geweest!!
Afgelopen donderdag was ik in Kopenhagen, opgevouwen door de SAS keurig met Marco afgeleverd, terwijl Hans (van Wolde) al heerlijk in de zon zat te wachten. Gelegen aan de haven, in een 300 jaar oud pakhuis, is Noma één van de coolste restaurants waar ik de laatste jaren ben geweest. Niets teveel, houten stoelen met een bontje, houten tafels, weinig aan de muur en vol zicht op de eenvoudig betegelde keuken. Basic en mooi. We starten met een glaasje champagne, er is keuze uit 4 verschillende, en ik kies voor de “crisp” Jacques Lasaigne van 100% chardonnay. Er wordt vrijwel direct begonnen met de amuses, eerste is een groot gespikkeld ei waar onder de deksel 3 gerookte en gepickelde kwarteleitjes op een bedje stro liggen (van binnen nog zacht).

Vrijwel direct hierna een krokant toastje met poeder van kruidenvinaigrette en een crème van tarboteitjes, waarna een sandwich van krokant roggebrood en krokante kippenhuid met daartussen zachte gerookte kaas met lumpfish eitjes. 4de hapje in deze duizelingwekkende stroom van lekkers is een bloempotje met een bodempje avocado met mierikswortel en “grond” kruimels van bruin brood en bier. We zitten stupéfait voor ons uit te staren als het eerste bordje voor ons verschijnt; verse kaas, die ochtend gemaakt, met scheuten van Axel berries, dennenscheuten, juice van dennenscheuten en kleine croutons. We vallen stil en verklaren dit unaniem tot één van de 5 beste gerechten die we ooit hebben gegeten, vegetarisch op nummer 1. De riesling Burg Schlossberg van Georg Breuer (D, 2006) dient eigenlijk alleen maar om af en toe de mond te spoelen, alle aandacht gaat volledig naar het culinaire spektakel wat er zich voor ons afspeelt. Morgen meer……



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.