Hoe dat toch vreemd gaat met het menselijk brein. Ik zoek een kapstokje voor vandaag, zie dat Picasso zijn geboortedag heeft (1881), denk meteen aan Sole Picasso, lees een interessant stukje in de Volkskrant over deze gruwel en denk ‘dat doe ik de lezer niet aan’. Maar wat dan wel in de combi hartig-vruchten. Ik herinner me een gerechtje van Babel in Zuid Afrika wat ik licht heb verbouwd voor mijn BBQ Atlas en voila… (en dit allemaal in een split second…).

Zuid Afrika staat bekend om de braai, wat eigenlijk niets anders betekent dan bbq. Ondertussen is het niet alleen meer het event, maar ook het apparaat waarin je “braait”. Je moet het zien als een soort stalen wandkast waarin op hoogte aan één kant een houtvuur brandt. De gloeiende kooltjes vallen door het rooster naar beneden en die verdeel je naar behoefte onder het grilrooster. Een geweldige manier van grillen want je kunt het vuur perfect regelen, Om even een makreeltje te grillen is het wel een heel werk dus dat heb ik op een klein bbq’tje gedaan.

Zuid Afrika is een behoorlijke smeltkroes van volkeren en culturen dus ook hier weer veel invloed van buitenaf. Alle ingrediënten vind je in de buurt. In de buurt van Bussum, want daar woon ik, vind je gek genoeg nu ook rabarber (tot april middels de ‘geforceerde teelt’, daarna weer koude grond). Deze is speciaal voor Ate, ‘chef makreel’! (foto’s zijn van Dennis Brandsma)

Recept Afdrukken
Makreel met rabarber
Maaltijd voorgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd voorgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (warm|200ºC|2).
  2. Smeer de rabarber in met olie, bestrooi met suiker, gril rondom krokant en laat naast het vuur nog iets doorgaren.
  3. Meng rozemarijn met azijn en haal hier de makreelfilets doorheen. Bepoeder met bloem, bestrooi met zout en gril rondom krokant.
  4. Leg de makreelfilets op de rabarber op een plaat schaaltje, besprenkel met nog wat azijn en bestrooi met kappertjes en laat nog een paar minuten doorgaren.
Notities

*een priegelwerkje, met een klein pincetje, maar de moeite meer dan waard om een succesvol gerecht neer te zetten, vraag maar aan Ate die altijd mijn makreel schoonmaakt in Spanje!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.