Als ik onze trip naar Seoul voorbereid kom ik in de rode gids La Yeon tegen, die ook nog eens in een aardig hotel blijken te zitten, The Shilla, eigendom van Samsung (bijna alles is hier eigendom van Samsung, en anders van Hyundai!). De combi is snel gemaakt dus eten we de middelste avond in het superstijve restaurant op de 23steverdieping. Overigens wordt de stijfheid teniet gedaan door de 3 Koreaanse buurmannen die als wij binnenkomen net aan hun 3de fles sjampie beginnen, het worden er uiteindelijk 4 (en Aziaten kunnen slecht tegen drank). De zaak heeft 2 sterren en serveert neo-Koreaans eten maar dan zonder een spoor van alles waar Korea beroemd om is. Dus geen heftige smaken, gochujang of extreme sesamolie-smaken blijkt later.

De “Appetizing Nibles” bestaan uit gedroogde en ik vermoed licht gesuikerde ragfijn gesneden dadels, en crispy gefrituurde lotuswortel, ontzettend lekker.

De ‘welcome dish’, laten we het de amuse noemen, is een mierzoete pompoensoep met in het midden een balletje van pijnboompitten en cashewnoten wat je er doorheen moet roeren, mwah…

De ‘platter of nine delecacies is een cool ding en bestaat uit 5 mini-pannenkoekjes waarvan er al 1 is opgerold, met daar omheen een verzameling ingrediënten om er zelf nog een paar te rollen. De smaken zijn vanaf 12:00 en dan met de klok mee; champignon-abalone-courgette-bloemkool-Koreaans beef-pompoen-komkommer-kip. Een aantal groentes hebben een smaakje en na het rollen kun je ze dippen in een soort mosterd-sapje wat het midden houdt tussen Colman’s mosterd en wasabi. Een feest!

 De chilled halibut is inderdaad ijskoud en vooral weinig, maar het yuzu-schuim is wel te gek. De gestoomde kool met krab en clam-bouillon is wat het is, en dan ook nog eens super-puur.

De gegaarde abalone met gerstepap waar algen doorheen zitten klinkt niet erg spannend, en dat is het ook niet.

Pièce is prachtige gegrilde ribeye van Koreaans rund, met gepickelde ui en knoflook, en een bizar lekkere ‘salade mesclun’ met een dressing van sesamolie en ansjovis.

Om de boel af te toppen, je zal eens met honger van tafel gaan (wat geen rare gedachte is want de porties zijn ienie-mini, gelukkig eet ik sinds 8 weken al een stuk minder), komt er een bowl met warme rijst waarboven het lijkt of er doos lucifers is omgevallen. Het zijn sticks van rundertartaar, keihard bevroren en daarom zien ze er zo cool uit. Het idee is dat je ze door de warme rijst mengt en nog wat meer op smaak brengt met de saus uit het kleine bakje. De rest is het bekende garnituur wat je bij alles in Korea krijgt, kimchee, zuur en groentetjes. Superlekker ook weer.

Ik laat het walnoot-ijs met mousse van gerst aan me voorbij gaan, evenals de mierzoete (maar wel lekkere) ijskoude thee met snackjes van ‘Korean-style jelly’ met kastanjes.

Een totaal andere beleving dan waar ik me op had voorbereid, misschien mis ik wat spanning, maar de smaken en vooral de puurheid zijn top.

La Yeon|249 Dongho-ro|Jangchung-Dong|Jung-gu|Seoul


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.