Via via via heb ik een “uitnodiging” om bij Alchemist in Kopenhagen te eten, een soort van nieuwe El Bulli waar het niet alleen om geweldig en bijzonder eten maar vooral ook om beleving draait. Een Belgische foody, Flip, organiseert het en er zit een keur aan superkoks in het gezelschap. Mannen van wie ik nooit heb gehoord (van 0-* in België tot *** in Italië, maar ook een aantal toppers die ik wel ken. Iedereen is wild enthousiast en arriveert ruim op tijd voor het diner, dus er moet ook nog geluncht worden.We gaan naar Kødbyens Fiskebar op het oude marktterrein net buiten het centrum.

Ik ben nog nooit in Fiskebargeweest, meestal ga ik in deze buurt, klaar met alles wat Nordic heet, naar Rosario Sanches (tacotentje van de oude chef patisserie van Noma) of naar gril-restaurant Kul.

Chef Jamie Lee heeft een “below the surface” menu gemaakt dat klinkt als een klok;

1.Gigas and flat Limfjord oesters met appelazijn.

2. Lumpfish (snotolf) eitjes uit het Kattegat, met coquille-kuit, pastinaak, pannenkoekjes, mierikswortel en gefermenteerde kruisbes.

3. Noorse coquille met komkommer, milde mierikswortel en nasturtium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen komt er waanzinnig krokant brood met algenboter en drinken we een Sauvignon blanc van Masssale Bouzéron (F, 2017).

4. Griet van de westkust, met gerookte mosselen, zeewier, gepickelde en gebrande ui en rogge (zie boven).

5. Paardenmossel van de Faeröer eilanden met pijnboomnaaldjes, venkel en tomaat.

We stappen over op een Saint Aubin Premier Cru “les murgers des dents du chien” van Ramonet (F, 2015)

6. Spaghetti van inktvis uit het Skagerrak, met peterselie, gepickelde koolrabi en dashi van kipvleugels.

7. Gebakken kabeljauwkuit, met citroenverbena, gepickelde witte asperge en gerookt ei

8. Heek van de westkust, met prei, lavas en gerookte kaas

9. Sorbet van cream cheese met karamel en wortelsap

10. Deense zomeraardbeitjes met meringue en room

Geweldige lunch, met een zoen toe, niet van Thérèse maar van een donkere mevrouw…

Kødbyens Fiskebar | Flaesketorvet 100 | København V | bel +45 32155656 | info@fiskebaren.dk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.