Ik ga eten bij Alchemist in Kopenhagen, een ongelooflijk hot ticket! De Alchemist van Rasmus Munk is in Kopenhagen, ik sta op een soort van lijst die per email waarschuwt als er weer een reserveringsronde opengaat maar ik ben altijd te laat. Gelukkig heb ik een collega reiziger-eter op Instagram, Flip uit België (flipworldfoodie, volg hem!) die wat doortastender is en de Alchemist gewoon op een sluitingsdag afhuurt en er 24 man met in totaal meer dan 20 sterren mee naar toe neemt, en ik mag ook mee!

De avond na de heerlijke lunch bij Fiskebar begint vroeg. Omdat we niet met 24 man tegelijk aan tafel kunnen hebben we allemaal een timeslot, en wij zijn de eerste 4 om 18:20 op een desolaat industrieterrein, als we met de taxi voorbij Noma, en voorbij Amass bijna in het water rijden. Er is nog 1 loods aan de rechterkant met een grote stalen deur, de taxi rijdt weg, het motregent, het waait, het is pikkedonker en er is geen deurbel…Wekom in Alchemist!

Maar wel een camera, de deur van 1000 kilo zwaait open en er staan 2 lieve meisjes om de jassen aan te nemen en ons uit te leggen dat we op een culinaire reis gaan die, zoals in een theater, is opgebouwd uit meerdere aktes, die weer kunnen bestaan uit meerdere scenes. Allemaal een beetje ingewikkeld maar dat komt later goed We starten met een ticket om binnen te komen, wat we meteen kunnen opeten… (eetbaar papier van limoensap en kuzu-zetmeel).

Er gaat een deel van het decor open en we stappen de lounge binnen, ingericht met heerlijke stoelen, een mega (amuse-) keuken en een aantal prachtige wijnklimaatkamers opgetrokken uit glas en eiken. Het plafond is 10 meter hoog, het ziet er allemaal spectaculair uit. Er komen allerlei prachtige hapjes, ik noem er een paar, waaronder een met kaffir lime en jeneverbes gevuld madeliefje,

een “smokey ball” panipuri gevuld met rook en topped met panna cotta van aardpeer en kaviaar,

en een omelet met vloeibaar ei, Comté, lardo en truffel op exact 52ºC, één van de sterren van de avond.

We gaan naar boven, acte II, in de dome, waar we met zijn 4-en aan een bar worden geplaatst en waar Jogile (spreek uit Jeugilé) ons de rest van de avond onder haar hoede neemt. De dome heeft denk ik een doorsnede van 20 meter, is ook weer 10 meter hoog en is geheel voorzien van een wisselende projectie. Als we binnenkomen is het bos, later op de avond een zee met kwallen, en we eindigen met meerdere kloppende harten en hun bloedvaten. Spectaculair!

Spectaculair is ook het eten en ik noem een paar gerechtjes; terrine van Le Gall oester met komkommer, gefermenteerde witte asperge en shizo vinegar, die exact lijkt op het marmer waar de counters waar we aan zitten van zijn gemaakt.

Saté van kabeljauwtongetjes met besjes, citroenmousseline en aardappel, en crispy sardine op flatbread, met sardineboter, geconfijte citroen en knoflook(zie boven). In  de 3de scene  van acte III krijgen we een silliconen tong op een vork gespiest, met daarop oa, puree van biet en gefermenteerde pruimen, wat je daar vanaf moet likken/schrapen, een bizarre hap.

Zeker zo bizar is de in bijenwas gefermenteerde duif die voor ons wordt neergezet. 14 dagen zit het beest in de was en daarna wordt hij op 52ºC gegaard terwijl de was pas smelt op 55ºC, snap je? Daarna gaat ie dus uit de was, op de Josper en wordt geserveerd met honing, duivenstock en gefermenteerde besjes, bizar lekker.

Ik kan nog uren doorgaan, want het gaat in totaal om 45 verschillende hapjes, maar dat doe ik niet, uit angst dat ik toch nooit de sensatie kan beschrijven die we meemaakten.

2 nog; gevulde drumstick uit een kooitje. Het zoveelste politieke statement, drumstick gevuld met soufflé van kip, op smaak gebracht met kreeft, teriyaki en verbrande hooi. Het materiaal van de kooi heeft dezelfde maat als het oppervlak waar kippen normaal op leven, gellukig had deze Hopballe Mølle uit Velje het een stuk beter.

De laatste, “cherry lees”, hetgeen je overhoudt als je kersenwijn hebt gemaakt (gistcellen en kersenprut). Het spul wordt 45 minuten gecentrifugeerd, je moet er maar op komen, waarna het transformeert tot een soort boter. Geserveerd met oscietra kaviaar en Terraliva olijfolie.

We gaan naar de acte IV, een vrij korte want in de keuken, waar we zien hoe de mannen werken, hoe het systeem wat betreft het doorgeven van de gerechten werkt, het is allemaal bizar georganiseerd, en dat moet ook wel.

We eindigen in een soort zitkamer-bar (acte V) met een grote open haard en weer heerlijke stoelen of banken. Er komen nog wat zoete snackjes, er is koffie, thee, nog een glas wijn en langzaam druppelen de andere gasten, met latere timeslots binnen. De sfeer is uitgelaten, verbaasd, ontspannen, we zijn allemaal superblij met de ervaring (klinkt corny), maar na de groepsfoto, het is ondertussen 1:00, is het mooi geweest.

Ik praat tot de geoefende eter, ga hierheen, doe veel moeite om te reserveren en ga het beleven, het is uniek!

Alchemist | København | diner woe t/m za | alchemist.dk

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.