Na wat niet-zo-geweldige ervaringen van gebraden kip in het Gooi heb ik een soort noodkreet geslaakt “hoe moeilijk is het om een lekkere gebraden kip te maken”.

Joris Bijdendijk (van Rijks en Wils) heeft dit als een soort challenge opgepakt en stond een paar dagen geleden aan de deur met een klein mannetje (zijn zoon Samuel) en een grote tas met lekkers. Van Wils is het een krap half uurtje rijden naar Bussum dus heb ik een deel nog even een “tikkie” in de oven gegeven…

En toen; een feest! We beginnen bij het belangrijkste; een boven een houtvuurtje gegrild kippetje (poussin, dus 1 kip per persoon). Gepekeld, butterflied (ruggengraat eruit en dan plat gegrild) dus overal even gaar. Hasselback aardappeltjes erbij, je weet wel die aardappels die in hun rug 30x zijn ingesneden waarna gegaard, een eigen Wils hot sauce, en gegrilde little gem met dressing, witte bonen, gebakken uitjes en amandel. Vanuit de eigen bakkerij nog allemaal een klein rond broodje met goede boter en toe een kleine Baskische cheesecake (1 pp) met rode vruchten en geconfijte sinaasappelschil.

Alles lekker! Kip top, door het pekelen en grillen proef ik casselerrib-tonen, de hot sauce doet licht Surinaams aan (dus hot met een zuurtje), little gem lekker zuur (zuur verveelt nooit), super-brood en ook de cheesecake is top. De kniesoor zou wat kunnen zeggen over de bittere sinaasappeltonen door de rode vruchten, maar ik vind het lekker.

Joris staat 1-0 voor in de door hem uitgeroepen Challenge, wie maakt het 1-1…?

https://www.restaurantwils.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.