Dat was het dinsdag, Kerstkoken (met een grote K). We hebben de hele Studio Bazar clan opgedeelt in 5 groepen (winkels, magazijn, kantoor, brasserie, kookschool) en iedere groep mocht zijn 10 favoriete ingrediënten opschrijven. 5 x 10 = 50, dus na het uitpluizen van zo’n 120 verschillende ingrediënten heb ik met Alain een menu samengesteld dat klonk als een klok (laat dat maar aan die kleine over). Na een relaxte dag mise en place, relaxed mede door Edwin en Kasper van Elzenduin, kon het feest beginnen. Fine de claire gevuld met een vinaigrette van o.a. knoflook, citroenrasp, vissaus, koriander, gember, even in de oven en met de hoed er weer op geserveerd, op een hoopje met zeewier aangemaakt grof zeezout (stond ook op een lijstje, zeezout..). Een wolk van zee door het wier en de warme oester, en een prachtige smaak in de mond. Glaasje crémant de Limoux erbij……. 

Door met een soepje van pompoen met een brunoise van gerookte eendenborst en cantherellen, met een glas chardonnay Dupont-Fahn uit de Languedoc (F, 2006), waarna het supergerecht van de avond, tongfilet uit de oven, op een ruwe pure van witte bonen, met een truffelsaus. Wauw, geheel in de stijl van Bocuse, klassiek, boter, room, roux, maar met een ongelooflijke diepte. Oh ja, Toques & Clochers, clocher de Rouffiac van Jan Claude Tesseire (F, 2005). Iedere tafel had een taak, nl. 1 gerecht inzetten en uithalen, en iedere tafel had een eigen sommelier, dus alles liep soepeltjes. Hoofdgerecht was overheerlijke (ik ben wat lyrisch, maar dat mag want ik heb zelf niet zo gek veel bijgedragen aan de smaken) gestoofde kalfswang, uren lang in de oven met groentes en rode wijn, met daarbij een ruwe stamp van aardappels, zuurkool, witlof en veldsla. Ook hier weer een briljante klassieke saus erbij, en een glaasje Venta Mazzaron (E, 2005). De stemming zit erin, ondanks dat het woensdag weer een gewone werkdag is, en we eindigen uiteindelijk met een chocoladesoep (chocolade, witte wijn, bubbels, tijm) met rode vruchten, mango, peer, gedroogde cakekruimels en verpulverde meringue. Alles bij elkaar, lieve Alain (want ik weet dat je dit leest), het was werelds, ongelooflijk lekker, ongelooflijk gezellig, en om je sms van vanmorgen hier even te publiceren :” 25 jaar vriend is veel special zonder een gedoo prima!
Dat vind ik ook, baby…..!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.