De terrassen gaan open, iedereen vraagt om aandacht, geeft feestjes, fèteert zijn gasten, de lente begint te leven. Gisteren 2 feestjes op 1 dag, Nevy en Sophia zetten de tafels en de stoelen buiten, maar vader staat met zijn dochter op de manege, onderlinge carrouselwedstrijd (1stegeworden, top…!!). Ik mis dus beide borrels en kan net op tijd aanhaken bij het diner in Sophia, de reünie van de jongens van de Kersentuin. Pieter Damen (later Spring, nu koken aan huis), Lucas Rive (Bokkedoorns), Lodewijk Schröder (Le Temps de Cerises in Zuid Frankrijk), Alain Caron (wie kent ‘m niet..?), Sieberon Meerema (De Harmonie in Rotterdam) en Ron Blaauw. Beide nestors, Sistermans en Braakhekke zijn niet aanwezig, maar dat belet de mannen niet een klassiek lekker menu op tafel te zetten. Aan Barry de Back, chef van Sophia, de tak om deze niet geheel jonge honden in het gareel te houden en dat lukt wonderwel. De lol spettert er in de open keuken van af, terwijl wij beginnen aan de gemarineerde zalm à la Tsjechov, gerechtje van Lodewijk (als ik overigens Google naar zalm à la Tsjechov kom ik meteen op een recensie van Wilhelminapark, de huidige zaak van Jon Sistermans). Kort gemarineerd, kleine groentetjes, crème fraiçhe met kruiden, prima begin.

We drinken een glas Viadero Acbillo, vino de la tierra de Castilla Y Leon (E, 2007), terwijl Michiel Borstlap een liedje doet (doet ‘ie iedere zondag bij Sophia, relaxte jazz…). 2degerecht is van Ron, rouleau de laperau, ofwel een hart van slakken, daar omheen foie gras, paling en konijn, en een compôte van peer en vanille ernaast. Niet te gaar en mooi op smaak. Door met Alain, Tric Trac, ofwel verschillende lagen krokante aardappel, kalfslende en foie gras met een dressing van truffel, waar de Mulderbosch chenin blanc, steen op hout (SA, 2008) het perfect bij doet. Lekkere, ook weer klassieke smaken en een prachtige bite met de aardappel… Sieberen komt met een stukje kreeft in briquedeeg met druivenolie, limoen en kreeftensaus, waarna Lucas met een stuk heilbot komt met aardappeltjes als huid, asperges en beurre blanc. Oude tijden herleven, ook met de Toques & Clochers cuvée Sophia (F, 2006, blend van Jan van Lissum en Gilles) en Michiel zet nog eens in. Laatste hartige gerecht is van de chef rotisseur, Pieter, boerderijkip met olijven, paddestoelen en mosterdsaus, waarbij  een Barbera d’Alba van marchesi di Barolo (I, 2006). Barry, toch de chef van de avond, laat zijn visitekaartje nog achter met een soepje van rode vruchten met honingijs en dragon, en zo is het een mooi einde. We hangen nog even na met de chefs aan de bar, en komen er achter dat er in 25 jaar weinig is verandert, iedereen kookt nog lekker, iedereen vindt elkaar nog aardig. Mooi toch?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.