Mijn vriend Jeroen Hazebroek hield onlangs zijn 6de boek ten doop, en zoals bij al zijn boeken deed hij dat weer op een coole plek, deze keer De Machinist in Rotterdam, waar zowaar ook een klein boekwinkeltje is… (jammer dat ik er altijd voor in de file moet maar het is een vriend).

Hete Pepers gaat niet zoals de voorgaande 5 boeken over vuur, rook, grillen, meer rook en de bqq maar over pepers, niets meer en zeker niets minder. Jeroen, oude net-niet bioloog, diept het onderwerp volledig uit dus behalve zelf zaaien, planten, behandelen en oogsten, hij had op een gegeven ment 50 (!) planten, ook veel over de geschiedenis, de verschillen, de rassen en wat nu te doen met een overschot aan pepers na het oogsten.

Inmaken, fermenteren of één van zijn geliefde sambals maken, je leert het allemaal. Slim als hij is waagt hij zich niet teveel aan de receptuur, daar had hij in vorige boeken zijn vriend-chef Leonard Elenbaas voor, maar heeft hij deze keer na de basics een aantal gastchefs uitgenodigd een recept te geven waaronder Pascal Jalhaij, Hidde de Brabander en Huub Hamar de la Brethonière (winnaar Grillmasters 2015). Verder komen er nog wat andere experts aan het woord, over pepers natuurlijk, over verbouwen van pepers, over smaken, en over sauzen.

Met prachtige foto’s van Christian Fielden, culinaire redactie door Inge van der Helm en ondersteuning van oude rot in het vak Martin Fontijn is mijn vriend erin geslaagd een supercool boek te maken, ik ga dit weekend direct aan de sambal! De foto’s met verhaaltje over het verorberen van een ghost pepper van 1.000.000 scoville (een jalapeño is 5000 scoville), is geheel des Jeroens, uniek!

Hete Pepers | 176 pagina’s | Fontaine uitgevers | € 29,99


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.