Toen Albert Raurich, voormalig headchef van El Bulli, zijn positie in Cala Montjoi verliet toog hij naar Barcelona om Dos Palillos te beginnen. Het eten wordt omschreven als fusion tussen spaans en aziatisch, ik zou zeggen 30% spaans, en dan heb ik het voornamelijk over de ingrediënten,en 70% aziatisch, met de ogen vooral gericht op Japan.

De binnenkomst is formidabel. We worden zowat van de straat getrokken door de bartender, ik vermoed dat ze een foto van me van Facebook hebben gehaald, en voordat we het weten zitten we aan een lekkere gin tonic aan de overkant van de zaak op een soort romantisch terrasje onder een poort. Er branden lampionnetjes boven ons hoofd, er zijn straalkacheltjes, het is 7 november, en het kan niet beter. Als onze Max uit (avond-)school komt gaan we aan tafel, die wordt gevormd door een vierkante bar om de keuken heen. Ik denk dat er 22 man omheen past. Er is nog een private dining voor 8, en de eerder genoemde bartenders, er zijn er 2, hebben ook nog een kruk of 8 te verdelen. Maximaal 38 couverts en ik denk maar één zit.

De chef is er zelf en we starten met een rauwe amandel op een schijfje citroen en wat krokante varkenshuid indian style.

Ik noem de verdere gerechten; Hassun box met o.a. aubergine, ingelegde  kerstomaat (umeboshi), sperma van tofu (ja ja).

Sashimi van yuba (sojacrème) met garum (Romeinse vissaus) van ansjovis en wasabiblad. Dashitamago (omelet) met kaviaar + kabeljauweitjes met yuzu en chili

Sorbet van sushirijst met zalmeitjes, mirin en sake. In rijstpasta gefermenteerde zeebaars. Tuna belly (cured 24 days) met shikuwasa (Taiwan mandarijn)

Gegrilde zeeduivel (cured 2 weeks) met geroosterde groene thee en toasted rijst. Nigiri van espardenya (zeekomkommer)

Nigiri met gegrilde oester die eerst 2 dagen in zout water met met kombu heeft gelegen. Wagyu A5, gestoomd in mengsel van sake, aka miso en olijfolie

Okisuke van gamba (die eerst 10 dagen in garum van ansjovis, soja en mirin hebben gelegen, zie boven). Har gau van garnaal en varken met bok choi, gember en rode shiso. Xio long bao (Sjanghai dumpling met bouillon).

Tempura van cepes (eekhoornjesbrood) met piijnpithoning. Tempura van vijg met venkelbloemetjes. Sechuan “dam dam” noedels met Iberisch varken

Nippon burger. Iberian pork Cantonese style. Iberian pork met kimchee. Gelei van en met shikuwasa (citrus)

Coulant van yuzu met sorbet van groene thee. Zijdezachte mochi (rijstcake) van èn met passievrucht

Gelei met peer en hazelnoot. Chocolade-gember cake.

Oh, er was ook nog wijn; Neli Priorat Clos Mogador (E, 2016) en Com Tu Clos Mogador Montsant (E, 2016)

Waanzinnig eten, echt supergoed, en Albert is een schat, maar je zult begrijpen dat dit niet het gewone menu is, de chef heeft alles uit de kast getrokken. Supercool, veel te veel, dit wordt een zware nacht… (alle foto’s behalve de oester staan op Facebook)

Dos Palillos | Carrer d’Elisabets 9 | Barcelona | www.dospalillos.com | zondag & maandag gesloten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.