Je hebt van die dingen waar je jaren naar toe leeft en zo’n ding is een bezoek aan Eleven Madison Park. Toen ik las dat ze vanaf 1 juni, de heropening na de lockdown, alleen nog maar vegan gingen was ik meteen klaarwakker. Als trouwe Insta-volger was me al het een en ander opgevallen, maar dat de tartaar van wortel zo’n vervolg zou krijgen…? Ook hier is het reserveren een kwestie van geduld, right time, right moment, maar het lukt me om lang van tevoren een plekje in de bar te krijgen, weliswaar al om 17:30, weliswaar “maar” 6 gangen, maar dat wordt een feest..!

Ondertussen heeft Bart zijn telefoon aan boord van de Queen Mary op het dek laten vallen en de hele achterkant ligt in gruzzels. Het kreng werkt nog wel ondanks dat het glas langzaam door de hoes sijpelt, dus die moet gemaakt worden. Bij Apple weten ze er in New York wel raad mee, dus 3 uur later loopt hij de winkel uit met een nieuwe telefoon, die het niet doet. Dat heeft tijd nodig… apps uit de Cloud laden etcetera, maar dezelfde avond doet ‘ie het nog steeds niet, om gek van te worden… De volgende ochtend is het leed geleden, althans dat denkt hij, en we gaan lekker de dag in. Om 17:30 slaat het noodlot toe, als we bij Eleven Madison Park voor de eerste keer vandaag de Covid QR-code moeten laten zien en die van Bart op zijn hagelnieuwe telefoon totaal is verdwenen. Terwijl de staff de laatste briefing krijgt voor het diner hebben wij zeker een half uur stress met telefoontjes naar huis en naar de Westcoast en het lukt niet.

De manager is er bijgeroepen en staat als een havik naast mijn gestresste vriend, het helpt allemaal niet. Pas als ik hem vertel dat we ons een hele andere ontvangst hadden voorgesteld en dat ik bang ben dat het goede gevoel vandaag niet terugkomt mogen we aan een tafel in de bar het verder proberen. Na 45 minuten is het eindelijk gelukt en is het tijd voor champagne. Het management, dat zelf ook wel inziet dat hun trouble-shooting geen hoofdprijs verdient, is zo blij dat ze ons niet alleen de champagne maar ook het restaurant-menu ipv het barmenu willen aanbieden. Na regen komt zonneschijn!

We gaan beginnen, en ik schrijf het menu voor je op zoals zij het mij hebben nagestuurd (dus zonder ooh’s en aaah’s…).

Ui: Uienthee, uiensalade en uientaart met truffel (bouillon van ui, salade van geconfijte en gebrande prei, taartje van ui en crème van zwarte truffel en uienjam)

Tofu” Silken tofu (aan tafel bereid) met shiitake, aardpeer, truffel en paddenstoelenbouillon

Knolraap: Knolraap met witte aardappel in 3 bereidingen, onder druk, geroosterd en op zuur, met geraspte wasabi, sesamtahini en finger limes.

Brood en boter” Gelamineerde broodjes met uienboter en miso glaze (de boter wordt gemaakt door zonnebloem- en kokosolie langdurig te karnen terwijl de temperatuur langzaam wordt teruggebracht)

Tonburi: “Landkaviaar” van eetbare zaden, met zeewier, nori en kombu, met couscous van gekonfijte bloemkool, ‘crème fraîche’ van amandel, za’atar en pita.

Bruine rijst: Eerst gekookt in zeewierbouillon, dan geroosterd met chili uit Calabrië, Meyer lemon en bieslooksap, afgemaakt met shiso, kelp, salade van zeewier en aioli.

Koningsoesterzwam: Koningsoesterzwam wordt eerst in plakjes gesneden, dan aan een stokje geregen, bestrooid met Maizena, kort gefrituurd en daarna gegrild boven binchotan houtskool, ondertussen bestreken met tare (Japanse yakitorisaus). Afgemaakt met gepickelde enoki, maitake (eikhaas, zwam) puree en paddenstoeljus.

Knolselderij: Masa (soort beignet) van mais en kastanje, gevuld met selderij. Afgemaakt met geschaafde zwarte kastanje, selderij-jus, kruidensalsa en boven thee gerookte crema. (de smaken in de jus komen o.a. van butternut squash, cascabel chili, kruidnagel, koriander en kaneel).

Pastinaak: IJsje van pastinaak (mini-magnum) met een appel-shrub, (ijs van havermelk dat wordt ‘gebonden’ met mastic-gom).

Citrus: Mousse van yuzu en pasievrucht, met roze citroen en vanille, meringue gemaakt van aquafaba.

Pretzel: Pretzel van sesam en chocolade.

Het moge duidelijk zijn (of niet), maar dit is eigenlijk met geen pen te beschrijven, holy fuck wat is alles goed, niet normaal. Van het truffeltaartje naar de uienboter (die is unreal..) tot de koningsoesterzwam, het is allemaal bizar goed (die genoemde 3 zijn wel mijn hoogtepunten). Unbelievable… Ik wilde nog wat zeggen over de lekkere wijnen, het bezoek aan de keuken (zie boven) en de meet&greet met chef daniel Humm, maar dat valt allemaal in de schaduw van de bizar goede gerechten… We drinken nog een glaasje homemade vermouth en duiken de ijskou in (29 maart, natte sneeuw en -5º).

Je kunt hier overigens teruglezen wat ze maakten voordat ze vegan werden (juni 2017).

Eleven Madison Park* | 11 Madison Avenue | New York

zondag gesloten | geen lunch

*reserveringen gaan een maand vantevoren open, het lijkt hard to get in maar ik zie terwijl ik dit schrijf dat er over 3 weken op een weekdag nog gewoon plek is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.