Als ik dan een weekje in Frankrijk ben, want daar was ik direct na de Kerst, geniet ik altijd van de winkels daar, en zelfs de Super’s, zijn zo aanlokkelijk en overvloedig dat je moet kopen. Dat doen ze handig, zeker zo rond de kerst als iedereen denkt dat de 4de wereldoorlog binnenkort uitbreekt en er gehamsterd moet worden. Heerlijk dus, en zelfs van een blik confit de canard word ik al blij (overigens zag ik die blikken nu ook al bij de Appie staan). Zo’n blik is sowieso altijd handig om ergens achter in je keukenkast te hebben staan want het is namelijk prima spul. Rustig even het blik in een pan met een laagje warm water op het vuur zetten, zodat het vet kan smelten en je de poten er heel uit krijgt, en dan keihard 25 minuten op 200ºC in de oven. Krokant van buiten, piping hot van binnen.

Zelf maken is natuurlijk veel leuker en ook een stuk lekkerder, want die blik-bouten kunnen best een beetje zout zijn. T’is een fluitje van een cent, en samen met bijvoorbeeld zuurkool (hier is de link) een sublieme combinatie. En ga nu niet zeggen dat dit wintervoer is want dat is niet zo, in de zomer op of met een groene salade met een lekkere zure dressing, jammie!

Receptje uit mijn Stoofbijbel!

Recept Afdrukken
Geconfijte eend
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de citroen zo dat je alleen gele schil hebt, dus niet dat bittere wit, en snijd de schil in minuscule blokjes.
  2. Vijzel het zeezout met de kruidnagels en jeneverbessen fijn, meng met knoflook en citroen, wrijf hier de eendenpoten mee in en laat 24 uur in de koelkast marineren.
  3. Smelt het ganzenvet in een steelpan.
  4. Wrijf de droge marinade van de eendenbouten, dep ze droog, leg de eendenbouten in een braadslede en overgiet met het gesmolten ganzenvet (de braadslede moet zo'n formaat hebben dat de bouten onder het vet staan).
  5. Zet de pan 3 uur in een voorverwarmde oven op 110ºC tot het vlees gaar is.
  6. Laat de eendenbouten uitlekken.
  7. Voor een krokante huid van de eendenbouten kun je ze nog even onder de grill van de oven zetten maar pas op, ze verbranden snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.