We zijn halverwege het fotograferen van het Smart Cooking voor Studenten boek, gisteren 36 gerechten, morgen 32. Veel werk, normaal doen we er maximaal 25 op een dag, wat al een soort gekkenwerk is, maar dit zijn relatief makkelijke gerechten in een simpele setting. Toch had ik vanmorgen weer ouderwetse JT-voeten (Julius’ traiteurs, zo’n pijn na een catering dat je niet in slaap komt en de volgende dag eigenlijk alleen maar in bed wilt blijven liggen!) Vandaag redelijk relaxed, alles voorbereid voor morgen en om 4 uur klaar. Één dingetje wil ik je niet onthouden, de chocoladetaart!

12 personen

400 gram pure chocolade
50 ml koffie (sterk)
250 gram boter
250 gram suiker
12 eieren, gescheiden
beetje extra boter
poedersuiker

Smelt de chocolade au bain marie met de koffie en meng goed met boter en suiker. Laat iets afkoelen en meng met de eidooiers. Klop eiwitten stijf* met een snufje zout en vouw voorzichtig door de chocolade. Vet een springvorm met een doorsnede van 25 cm in met een beetje boter en giet hier het beslag in. Zet de taart 45 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven. Controleer of de taart gaar is door er een metalen satéprikker in te prikken. Als de prikker er schoon uit komt is de taart klaar. Laat afkoelen

A la minute
Bestrooi de taart met poedersuiker en serveer met slagroom, crème fraîche of vanilleijs.

* Stijf kloppen van eiwitten lijkt easy, maar 2 dingen zijn belangrijk. Je gereedschap (garde, mixer, kom) moet brandschoon (lees: vetvrij) zijn, en er mag geen spoor eidooier door de eiwitten zitten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.