Door de ruggengraat uit een kip te halen (butterflied, als een vlinder) kun je de kip gelijkmatiger grillen. Ik doe dit met een kippenschaar (in Spanje gekocht) en vind het een ideale manier om te grillen.

Verder weinig toeters en bellen aan deze kip, gewoon pure smaken dus zorg ervoor dat je een goede kip koopt. Ik stook het vuur niet te hoog (max 160º C) zodat ik ‘m direct, dus zonder platesetter, op de BBQ leg (in mijn geval de Big Green Egg).

Recept Afdrukken
Butterflied garlic chicken
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Leg de kip met zijn borst naar beneden op een plank en knip haar met een goede keukenschaar open langs de ruggengraat. Knip als de kip open is langs de andere kant de ruggengraat uit de kip. Als je de kip nu openvouwt zie je een soort wit stuk bot zitten, dit is het borstbeen. Als je het borstbeen een stukje insnijdt met een scherp mes kun je daarna met je vingers het borstbeen eruit wippen (even met de vingers onder het been wroeten). De kip is nu klaar voor verdere bereiding.
  2. Stook een bbq met een klep (kamado) naar 160ºC.
  3. Meng knoflook, olijfolie, tijm en zout en wrijf/smeer hier de kip aan beide kanten mee in. Laat een uur in de koeling intrekken.
  4. Leg de kip met het vel op het rooster.
  5. Als de kip niet goed plat ligt kun je een baksteen inpakken in aluminiumfolie, voorverwarmen op de bbq en tijdens het grillen op de kip leggen.
  6. Gril de kip 10 minuten op de velzijde , draai om en grill ook de "binnenkant” 10 minuten.
  7. Draai nog 2 keer om en controleer na totaal 30 minuten de kerntemperatuur in het dikste stuk van de kip (vaak is dit de bout, ik zou 72ºC aanhouden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.