Het moet er een keer van komen, zeker nadat ik Moshik Roth ontmoet heb bij Marco (Westmaas, Elzenduin Beach) en wat van zijn gerechten heb geproefd. Op de warmste dag van het jaar, + 40º C op het terras, heb ik woensdag met Marco geluncht bij het Brouwerskolkje in Overveen. Een ongelooflijke belevenis, een aantal culinaire orgasmes en vele verrassingen. Ik zal het menu chronologisch opnoemen, voordat we totaal in de war raken, en waarde-oordelen achterwege laten, het was namelijk allemaal top!

gepofte en gesuikerde pompoenpitjes

pizza hawaii, gestolde mozarella, gegeleerde pepperoni, ananasgelei, ham en kaas

oester met aan tafel bevroren (nitro) schuim van tonic en spray van Tanqueray 10

macaron van inktvisinkt met palingmayonaise

met manzanilla geïmpregneerde haring, met eucalyptussorbet

tartelette met maïis en tahiti-vanille, oublie met wilde zalm, pasteibakje met eendenmaagjes, spinazie en ansjovis

gazpacho van steenvruchten met sherrysorbet en granité van geclarifieerde tomaat

ravioli van oloroso-sherry met foie gras in bouillon

verificatie van groene olijven met bloem van sinaasappels

tartaar van langoustines, geïmpregneerd met Japanse citroenthee, crème van balsamico, acquitaine kaviaar

rauwe geplette langoustines met crème van colombokruiden, granny smith en fèta

gnocchi van olijfolie met poeder van zee-egel, en infusie van duif

spaghetti van Parmezaanse kaas met truffel

palette van groentes met o.a. met abrikoospitolie geïnjecteerde bloemkool, en met wijnazijn geïnjecteerde sla

salade van Noordzeekrab met coulant van cacao en sap van rauwe doperwten

zeeduivel met olijven, schuim van olijfolie en saus van geitenkaas

72 uur gegaarde schouder van Iberico varken, met hooi geïmpregneerd, aardappelpuree met fenegriekzaad, crèma ajo blanco en geraspte amandel

reebok geïmpregneerd met zn eigen jus, met drop geïmpregneerde rode biet en blackforrestcake

gebakken foie gras met bourbon-vanille en kokosschuim

terrine de foie gras met chocoladeganache, citroenstroop en gehakte nootjes

mousse van limoen, schuim van ananas en slush van jonge chianti

piña colade met knettersuiker

3 soorten chocoladecrème’s met bevroren citroengrassabayon en guavegelei

bosvruchten geïmpregneerd met olijfolie, focacciapoeder en hybiscusijs

We hebben ook nog wat gedronken, maar dat doet eigenlijk helemaal niet terzake. Het was zo’n enorm feest, zeker met een geoefende proever (Marco) erbij, beiden volledig geconcentreerd, genietend, proevend en evaluerend, helemaal top. Ieder gerecht was uniek in z’n soort, telkenmale werden we op het verkeerde been gezet. Voorbeeldje, in de spaghetti van Parmezaanse kaas met truffel zit geen gram bloem, de pastaslierten zijn middels een ingenieuze welhaast scheikundige truc gemaakt van de Parmezaanse kaas, en van niets anders. Het was veel, dat lees je, maar toen we om 5 uur ieder ons weegs gingen hadden we geen van beiden een “vol” gevoel.
Een gedenkwaardige, on-Nederlandse middag, in de rij Ferran Adria, Heston Blumenthal, loopt Moshik Roth moeiteloos mee.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.