
Ik ga nog even terug naar de 2de dag in München, week of wat geleden. Ik ga vanavond alweer naar huis, en deze dag staat in het teken van biologisch. Biologisch broodje met ditto kaas aan het ontbijt en lunchen op Hermannsdorfer Landwerkstätten. Eigenaar van deze bijzondere plek is Karl Ludwig Schweisfurth, nazaat van de Herta familie, en voormalig directeur van dit enorme vleesverwerkende bedrijf. In 1984 zag hij het licht, verkocht zijn aandelen en startte deze eco-farm.
Alle dieren, voornamelijk koeien, schapen en varkens, hebben een prachtig leven, wat uiteindelijk eindigt in de toonbank. Een stressloos bestaan, goed voer, ruime hokken, veel buiten, wat wil je meer. Bij zijn farm heeft hij ondertussen een prachtige winkel met veel meer dan alleen bio-vlees, een kleine brouwerij, een bakkerij en een restaurant onder leiding van Thomas Thieleman. Het is tijd voor een korte lunch, de oude baas luncht zelf mee (aan een andere tafel) en we gaan voor de “daghap”; Schweinebraten met gebakken kool met kummel, aardappelpuree en bruine boter. Glaasje Chateau Vieux Mallet (F, 2000, Lalande-de-Pomerol) erbij en we zitten zeker zo te genieten als gisterenavond.
