Na een lunch wat maanden geleden gisteren terug naar Aan de Poel in Amstelveen, deze keer met vriend Edwin (van de Goor). Het is een sportavondje, wat oud-ajacieden, wielrenners en andere luitjes, maar ook één van onze grootste wijnmakers (ja ja, van Nederland, maar wel in de Bourgogne), een gemeleerd gezelschap. De zoon van Albert zet de auto’s weg en we schuiven aan tafel met goed uitzicht op Stefan en zijn mannen. Robbert schenkt een wijntje in (ik doe een beetje familiair, maar ja we hebben net samen een weekendje geproefd in Limoux), geen Italie…, maar Duits, een riesling van Dönnhoff (2006), en we zetten de tanden in 2 amuses, gelei van tomaat met sinaasappelolie en een klein soesje met kruiden, en een crèma van artisjok met olijftapenade.

Eerste gerecht is wat gemarineerde heilbot met snoekbaarskaviaar en gelei van uiensoep, prachtige combinatie van smaken met, volgens Edwin, Spaanse invloeden, het zal het sliertje ansjovis zijn wat erop ligt! Door met lichtgerookte gamba met tartaar van tomaat en sorbet van crème fraiçhe, waarna we overstappen op een andere wijn, Chateau Latour Martillac (F, 2003) daar de grote wijnmaker (Karel de Graaf, zijn Meursault 2005 staat hier op de kaart) net de laatste fles Belondrade y Lurton voor onze neus wegkaapt. Hij valt goed bij de surf & turf van langoustine met gemarineerde entrecôte, kruiden crème fraiçhe en rode wijn mayo, maar valt een beetje weg bij de makreel in ‘t groen (erwtenpuree) met chipironnes. Het is toch tijd om over te stappen op wat roods, en Edwin kiest voor de Spaanse Pesquera (Ribero del Duero dus Ed…., 2004). Volgende gerechtje is een tarte fine van appel, foie gras en kip, met krokante kippenhuid, waarna een stukje kalfsbiefstuk met krokante (sesam)asperge, gepofte aardappel en saus van basilicum. Karel laat nog een slokje Clos des Papes (Châteauneuf-du-Pape, waanzinnig) langs sturen, en we hebben het fijn. Tot nu toe ben ik ook nog redelijk aan de Monti, alles wat ik niet mag laat ik keurig liggen, zelfs de moleculaire balletjes van aardbei met yoghurt, maar de pizza van passievrucht, crème suisse, sabayon en crème van pasievrucht gaat er gewoon in. Met de trockenbeerenauslese van Kaiser Garten (Oostenrijk, 2001). Mooie avond!



Reacties

  1. Door kate

    kijk er weer naar uit en kijken of de Heer jaspers slanker is geworden!
    blijf moeilijk met al dat heerlijk koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.