Heb je nu niets over, of heb je kerst lekker buiten de deur gevierd, er komt een dag dat je toch weer wat moet eten, en ook maken wat mij betreft. Ik haal graag een lekkere (varkens-)rollade in huis. Een half uurtje voor ik start haal ik ‘m uit de koeling en gaat ‘ie bestrooid met zout en peper een braadsleetje in. Mandarijn doormidden, citroen doormidden, 2 sjalotten doormidden, een paar gekneusde tenen knoflook, paar takjes tijm en een klont boter. Zo gaat de schat de op 180ºC voorverwarmde oven in en haal ik ‘m eruit als de kern 68ºC aangeeft (da’s bij mij na ± 45 minuten bij een rollade van een kilo).

Ik laat ‘m onder een dubbelgevouwen stuk alufolie zeker een kwartier rusten terwijl ik de saus maak. Ik passeer de inhoud van de braadslede door een zeef, knijp nog even in de citrus, en breng dat sap tegen de kook aan. Afblussen met een klein glas witte wijn, even in laten koken, dezelfde hoeveelheid kippenbouillon erbij en in laten koken tot je ongeveer zo’n zelfde klein glas vocht overhebt. Nu 300 ml room erbij en in laten koken tot lekker (niet tot dik, het moet liever lekker dan dik zijn). Is de saus lekker maar te dun bindt haar dan met wat allesbinder of beurre manié (deeltje boter mengen met zelfde deeltje bloem, maar dat spul moet daarna nog wel 10 minuten garen). Succes!!

Recept Afdrukken
Rollade met citrus
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Haal je rollade een half uur van tevoren uit de koeling en bestrooi met zout en peper.
  2. Leg de rollade met mandarijn, citroen, sjalotten, knoflook, tijm en boter in een braadlslede en zet 45 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven. Haal ‘m eruit als de kern 68ºC aangeeft.
  3. Bedek de rollade met een dubbelgevouwen stuk alufolie en laat een kwartier rusten.
  4. Passeer ondertussen de inhoud van de braadslede door een zeef, knijp nog even in de citrus, en breng dat sap tegen de kook aan.
  5. Blus af met witte wijn, laat even inkoken, voeg kippenbouillon toe en laat inkoken tot je 100 ml overhebt.
  6. Voeg room toe en laat inkoken tot lekker (niet tot dik, het moet liever lekker dan dik zijn).
  7. Is de saus lekker maar te dun bindt haar dan met wat allesbinder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.