Nadat ik de eerste alinea ergens in de media lees over Rond de Tafel spring ik achter de laptop en boek ik voor 8 juli, 2de zit. Aanbetalingkje van 30 piek de man en go… geen spijt van!

Rond de Tafel is een samenwerking tussen Westergas, Les Patrons Cuisiniers en Famous Flavours en behelst een groot restaurant voor max 120 gasten in de gashouder van de Westergasfabriek. Er treden in 8 weken 5 verschillende chefs op en Erik van Loo van Parkheuvel** bijt het spits af.

De 2de zit is net begonnen als we als een van de laatsten binnenkomen. De chef staat aan het begin van de rode loper, legt uit dat het een megasucces is en dat hij zo terug gaat naar de zaak in 010 want die is ook gewoon open…, maar dat we in handen zijn van een van de nestors van de Nederlandse gastronomie, André van Doorn. Een geweldige verrassing, André heeft vorig jaar afscheid genomen van “zijn” kasteel Heemstede in Houten en zat daarvoor 22 jaar bij de Hoefslag. Een fenomeen!

Een ander fenomeen, die er vanavond helaas niet is, is sommelier Koen van der Plas, die zich met de wijnkaart heeft bemoeid. Ook fijn, de avond kan eigenlijk niet meer stuk, zeker als je erbij telt dat we in de gashouder tegen de keuken aan zitten en het er allemaal fabelachtig uitziet, inclusief de lieve mevrouw die begeleid door een pianist al zingend door de zaal loopt..

Tijdens een glaasje Champagne de Venoge gaan we aan een lekker frisse gazpacho van komkommer met oude jenever en haring en bestellen we een fles verdejo El Transistor (E, 2018).

Eerste gerecht is een smakelijke Westlandse tomaat (een hele kunst om daar smaak aan te geven), met karnemelk en basilicum, waarna 3 kleine pakketjes van koolrabi met krab, witte miso, grapefruit en munt.

We stappen op verzoek van de Dutch Foodie, want daar ben ik (weer) mee over op de Weissburgunder Im Leh van Franz Keller (D, 2017) die super is en het fantastisch doet met een oude bekende, de Bresse kip met nieroogkreeftjes, bospaddenstoelen en kreeftencrèmesaus. Een gerecht van de chef uit 1992 wat nog steeds overeind staat.

We blijven aan de Duitse wijn met een Oberbergener Bassgeige Spätburgunder (D, 2018) van dezelfde Franz Keller, terwijl chef van Doorn de gepocheerde kalfshaas trancheert. Een tweede bizar-goede saus ligt ernaast, laat dat maar aan van Loo over, samen met wat gnocchi van Parmezaan (gannoksies zegt het lieve meisje en ik laat het haar 2 x herhalen, vals!).

We sluiten het diner af met een savarin van aardbei met vanilleijs, geen hogere wiskunde maar wel weer gewoon heel lekker!

Een topavond, ik ga misschien nog wel een keer naar een andere chef (15-26 juli Richard van Oostenbrugge van 212*, 29 juli-9 augustus Egon van Hoof van Mos*, 12-16 augustus Soenil Bahadoer van Lindehof**, 19-30 augustus Wilco Berends van De Nederlanden*)

www.ronddetafel.amsterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.