Of ik zin heb in een feestje in Ron’s Gastrobar, maar vooral in iets nieuws…, nieuw vlees, ook wel “new meat Redefinemeat is vlees uit de 3-d printer uit Israël. Het wordt geheel gemaakt van plantaardige ingrediënten, vrij van GMO’s (genetically modified organism), antibiotica, cholesterol en dierlijke proteïne, en iedere printer kan 30 kg per dag aan. Wat in 2019 is begonnen met een paar slimme mensen is nu een bedrijf met meer dan 100 man die doen in een veganistisch product wat ruikt, smaakt en (bijna) de bite heeft van vlees. Ze noemen zich een Meat-company!

Er zijn in Israël ondertussen 100 restaurants die het spul verkopen, het wordt tijd voor de rest van de wereld, althans het wordt tijd voor Duitsland, Engeland en Nederland. Er worden vandaag kosten noch moeite gespaard voor deze Europese launch en dat doen ze door middel van een simultaan presentatie in Tel Aviv, London, Berlijn en Amsterdam die met live verbindingen contact hebben met elkaar. Het geheel wordt op een groot scherm aan elkaar gepraat door een gezellige goochelaar (illusionist) die veel praat en af en toe een truc doet en in schrijver dezes natuurlijk zijn eerste slachtoffer ziet hahaha (het deed geen pijn).

Het jammere van de verbinding is dat wij al om 16:00 beginnen conform de milde lockdown en de anderen allemaal een stuk later, dus zien we lege restaurants van 2-sterren chef Joachim Gerner in Berlijn, Shahaf Shabtay in Berlijn en Marco Pierre White in London. De laatste doet nog een soort babbeltje maar de toon is al een beetje gezet, een lege tent trekt geen volle zalen. De illusionist blijft zijn best doen maar in de keuken van Ron wordt nog een stuk harder gewerkt.

We eten de onderhand beroemde Balinese taco maar nu met redefine beef, met Bangkok spread en kentjoer, en een lekkere gestoomde dim sum. Bij beiden heb je niet in de gaten dat het vlees geen vlees is.

Aan tafel wordt afgetrapt met een  consommé van ui met schuim van Comté en lavas, inderdaad altijd zonder vlees, zo ook nu, maar wat is die lekker, waarna redefine beef met zoetzuur  van tomaat, jalapeño peper en pan de cristal. Ook lekker!

Volgende gerecht is Wellington van nep-lam waar de lamssmaak best wel aan zit, met zachtgegaarde rode kool. Ook in de presentatie oogt het knap maar als je het vlees gaat snijden valt het toch een beetje in laagjes uit elkaar. Volgens mevrouw Middelweerd van de Treeswijkhoeve ⭐⭐ (ik mag Anne -Laura zeggen) komt dat doordat ik het verkeerd heb gesneden, het zij zo… De truffelsaus, en ik ben niet zo van de truffel, is subliem.

De koningoesterzwam met chili-knoflook-notencrunch en tonkatsu saus is mijn favoriet op de “groene” kaart van de Gastrobar, maar dat wordt de navarin van (nep)-lam met linzen, butter-chickensaus en papadum ook. De diepe Indiase smaken zijn precies goed, evenals de structuur en de smaak van het lamsgehakt.

Terwijl baasje Redefinemeat een babbeltje houdt vragen tafelgenoot Harold Hamersma en ik ons af waarom, als ze nu zoveel geld pompen in de hele middag, de verbindingen, 10 man techniek en ga zo maar door, er weinig aandacht wordt geschonken aan de begeleidende wijnen. Whispering Angel is een prima rosé, maar het is november, en dan bij de eerste 2 gerechten… De “new meat” met puree van gerookte aardappel, uitjes en schuim van oude Beemster is fantastisch, rundvlees wat naar rundvlees smaak, opgehipt met andere lekkere smaken (smokey, zuurtje van de ui, pitje van de kaas). Top gedaan.

We maken allemaal nog een eigen “schilderijtje” met Ron’s (passievruchten-)ei en dan komt de uitsmijter, het verrukulluke emmertje ijs, voor mij reden om ooit nog een Pacojet te kopen. Niet normaal lekker!

We sluiten af met koffie en een canalé en dan is het opdonderen… (want het is 19:59). Top-middag!

Redefinemeat wordt voorlopig alleen in de horeca uitgezet, en is waarschijnlijk vanaf volgend jaar in de winkel leverbaar in de variëteiten gehakt, sigaar (soort loempia), burger, kebab (lam), pikante worst, lamsvlees (filet) en biefstuk.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.