De avond is begonnen, de staf is geïnstrueerd, de wijnen staan koud en wij zijn in de keuken klaar. Gasten komen met friet van polenta in hun hand binnen, krijgen een glas Bulles de Blanquette en dj Allan (supperclub) komt er achter dat al zijn cd’s nog in het hotel liggen (hij kan moeilijk de hele middag met 6 mapen door het dorp wandelen). Geen paniek, mijn Iphone heeft alle cd’s van de Supperclub, en Ferry heeft een kabeltje. Allan in een geleende auto naar Carcassonne terwijl wij wachten op de rest van de gasten (D, B, USA, DK, Brazilië, en de Franse top binnen de wijn) en onze eregast. Heel voorzichtig heeft Laurent, de exportdirecteur, gevraagd of we een tafeltje in de buurt van de keuken konden maken voor Pierre Troisgros, waarna we de routing hebben omgegooid om de grondlegger van de nouvelle cuisine (met o.a. Bocuse en Guerard) bij ons aan de werkbank te kunnen plaatsen.

 Monsieur Troisgros is mooi op tijd, de muziek gaat wat zachter en we beginnen met het eerste gerecht, oosterse salade van gemarineerde rode kool met prachtige kortgebakken en daarna gemarineerde tonijn (dank je wel, Jan van As) en een likje wasabimayonaise. Visaandeschelde laat de gasten direct een poeppie ruiken, en ondanks dat de oude Troisgros niet met stokjes kan eten gaat het erin als koek. Er is een soort wijn-spijs volgorde ingebouwd, maar wat we verwachten gebeurt, wat we trouwens ook wilden, iedereen gaat los. Allan is er met zijn cd’s, iedereen eet, drinkt en danst, het is helemaal top. 2de gerecht, we gaan als een speer, is de cassoulet met krab “Paul Bocuse” van Ferry van het Bosch. Krabvlees met groentetjes en Hollandse garnalen, uit de banketwagen (voorverwarmen) even in de Rational’s (ovens), waarna overgoten met sauce Armoricaine (op basis van kreeftenbouillon). Alain (Caron, niet te verwarren met Allan de dj) begint ondertussen aan zijn eerste percussieoptreden, waarover later misschien nog wel eens meer, en het dak gaat eraf. We dimmen de lichten wat, alsmede de muziek, want het is tijd voor Peter Lute zijn Boeuf de Gasconne, gestoofd rundvlees met wortel en zijn eigen saus, afgedekt met espuma van knolselderij en hazelnoot, gegarneerd met verschillend gekleurde krokante vlokken van aardappel. Wauw! Gewaagde presentatie in een whiskeyglas met slechts een lepel, maar iedereen is super-blij dat ze kunnen eten, drinken en doordansen. 2de pièce is lokaal varken, evenals het Gasconne rund gesponsord door toedoen van “Boer” Ben te Voortwis van de Lindenhoff in Baambrugge, klaargemaakt door Steef van Aan de Poel. Langzaam gegaard waarna kort gegrild op de plaat achter de markthal in onze openluchtkeuken. Bij het vlees komt een puree van doperwt, een klassieke jus, en een aardappeltaartje met spek en een lokaal koeienkaasje. Wederom een topper! Alain drumt nog een rondje, de 4 wijnmakers achter de bar openen nog een paar flesjes, Jan van Lissum en Wilem Kool doen nog een dansje, en wij ontspannen omdat het warme deel door is. Het gaat als een raket en we zijn een half uur voor schema klaar. Top-top-top. Oom Pierre houdt het voor gezien, de man is 82 en moet morgenavond weer aanzitten, en wij, althans de bediening gaat door met de kaas en de dansvloer. 3-jarige oplegkaas van De Lindenhoff (Ferry, zullen we afspreken dat dit de laatste keer is dat je Ben bedankt?) gaat er wederom in als koek. Laatste gerecht, de wite wijn is ondertussen op (behalve in onze auto…), is de vlaflip. Gemarineerde pruimen uit Agen, met daarop hangop van boerenyoghurt en schuim van vanille van Eau de Vie & Elkaar, waar patron Gijs zelf de koekjes bij heeft gebakken. We zijn klaar en wagen ons aan een glas wijn, terwijl Ferry een deel van de aanwezige dames op de werkbanken trekt, want gedanst zal er worden. Achter de schermen beginnen ondertussen de voorbereidingen tot vertrek, want ook dat hoort bij catering. Als om half 1 de laatste gasten, natuurlijk de Nederlanders, volledig bezweet de hal verlaten, is het voor ons nog 3 kwartier opruimen en laden. Er gaat nog een torentje glazen door de straat, maar verder loopt het als een speer. Nadat we allen nog even de politiefuik inrijden (gaat allemaal goed) komen we om 2 uur de hotellobby binnen. Iedereen heeft deze dag geleefd op adrenaline, maar nu slaat na het eerste glas, en de last minute vanmiddag gekochte stokbroden, kaas, worst en paté, de vermoeidheid toe. Gesloopt val ik om 4 uur in mijn bed, 9 uur ontbijt en dan de kelders in.
  
Nog even dit: SPONSORS Héman (John en Fred), Jan van As (Eric), Lindenhoff (Ben) Supperclub (Bert), Chaud Devant (Bianca), Bacchantes (Gilles), Sieur d’Arques/Toques&Clochers (Laurent en Sylvia) CREW Saskia, Robert en Miriam, Neal, Roel, Maarten, Lisa, Marieke KEUKEN Steef, Peter, Ferry, Michiel, Gijs, Sander, Michael, Julius hebben met zijn allen, in het hol van de leeuw, zoals Jan van Lissum dat de volgende ochtend zo mooi weet te omschrijven, Nederland in Limoux op de kaart gezet. Waanzinnig!!!!

Natuurlijk staan de foto’s op: http://www.facebook.com/album.php?aid=102983&id=689972577&l=255fefee6a



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.