Een verkeerde inkoopmanoeuvre voor de Sausbijbel deed me in de zomer een kist citroenen overhouden, wat te doen? Ik wilde al jaren limoncello maken, had in de kelder nog een paar flessen eau de vie de fruits staan, een soort inmaakbrandewijn waar ik vroeger Genepi mee maakte, en na grondig wassen en schrobben heb ik de citroenen met de dunschiller geschild, met m’n scherpste office-mesje al het wit nog uit de schillen gesneden (want bitter) en het zootje in een weckpot met eau de vie de fruits weggezet in de kelder. Uit het zicht maar met een waarschuwing in mijn agenda.

3 weken later suikerwater opgekookt, af laten koelen en toegevoegd, ondertussen worden het dan 2 weckpotten, en terug in de kelder èn in de agenda.

De rest is history en wordt beschreven in het recept. Op de vraag waarom mijn limoncello helder is kan ik eerlijk zijn. Ik heb geen idee! Misschien doordat wat je in de pizzerria besteld uit de freezer komt, vaak is de limocello-fles ook al mat, ik heb geen idee maar maak het maar, de liefhebber wordt gek! (de wodka zit erbij omdat ik niet genoeg eau de vie de fruits had staan maar wel alle citroenen wilde gebruiken). Overigens is mijn limoncello na een nachtje freezer keihard bevroren en dus transparant. Misschien toch meer alcohol in de volgende keer, maar ik vind ’n zo al erg lekker (en hij komt wat minder hard binnen).

Recept Afdrukken
Limoncello
Maaltijd dessert
Prep Tijd 1 uur
Passieve Tijd 41 dagen
Porties
liter
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Prep Tijd 1 uur
Passieve Tijd 41 dagen
Porties
liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Was en schrob de citroenen en laat ze drogen.
  2. Schil de citroenen met een dunschiller (wieltje), en snijd eventueel wit van de binnenkant weg.
  3. Meng de citroenschillen met eau de vie en wodka en zet 20 dagen op een koele en donkere plek.
  4. Breng water aan de kook, meng met suiker, breng aan de kook en laat 5 minuten koken terwijl je zorgt dat de suiker helemaal oplost. Mengen met het suikerwater met de citroenalcohol en zet weer 3 weken weg.
  5. Passeer de limoncello door een zeef en eventueel nog door een koffiefilter (ik gebruikte een dubbele laag keukenpapier).
Notities

Het is superbelangrijk, ondanks de alcohol, brandschoon te werk te gaan. Met de handen, tangen, kommen, trechters en vooral de weckpotten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.