Dadels staan vandaag vooraan in Julius Voorraadkast dus ik herhaal (van 23 november 2021) een receptje van kip met dadels van Alison Roman wat ik een tikkie heb aangepast.

K’heb zin in kip dus ik koop een mooie poulet noir en op weg aar huis kom ik er achter dat ik eens wat anders wil. Ik bel mijn vriend de Dutch Foodie en voordat ik het weet heb ik de foto’s van 4 pagina’s uit het boek Nothing Fancy van Alison Roman. Een kinderlijk eenvoudig te maken kip met dadels waarvan de DF beweert dat er geen betere is. Ik stuur de vrouw voor een citroen en 6 dadels en of we go…

Het is inderdaad kinderlijk eenvoudig alleen pas ik een paar dingetjes aan. Alison voegt 250 ml water toe aan de kip die zo’n 7 minuten heeft staan bakken alvorens ze haar in de oven zet, ik gebruik 400 ml kippenbouillon. Als de kip gaar is vind ik het eigenlijk zonde van het kostbaar lekkere vocht dus dat kook ik in om het daarna te monteren met boter. Ik maak deze kip binnenkort zeker weer, ik denk dat ik dan het vocht iets meer laat inkoken en er een roomsaus van maak.

Recept Afdrukken
Kip met dadels
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 55 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 55 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Maak de kip schoon en droog en bestrooi met zout en peper.
 2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een gietijzeren pan (neem een pan waar de kip goed in past zodat de deksel er nog op kan) en leg hier de kip in met de borsten naar boven.
 3. Bak de kip 5 minuten aan zonder te draaien, voeg citroen en sjalot toe en zorg dat die de bodem raken.
 4. Bak nog 2 minuten door, voeg dadels, kruiden en bouillon toe, bestrooi met chiliflakes en zet de kip met een deksel op de pan in een op 215ºC voorverwarmde oven.
 5. Haal na 25 minuten de deksel van de pan, giet het restant van de olie over de kip en zet nog 25 minuten zonder deksel terug in de oven.
 6. Laat de kip 10 minuten rusten in de pan en passeer ondertussen het kookvocht door een zeef.
 7. Houd de dadels apart en breng het kookvocht aan de kook.
 8. Laat met minimaal 30% reduceren tot de saus echt een stevige smaak heeft, en monteer met klontjes ijskoude boter.
 9. Serveer de kip met de dadels en de saus.
Notities

* Je kunt de boter weglaten en in plaats daarvan 200 ml room toevoegen en laten inkoken tot de gewenste smaak en dikte.


Reacties

 1. Door van der stam

  Heerlijk aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.