De kerstperiode breekt aan, mijn favoriete tijd, althans in de keuken. Hele dagen koken, alleen maar lekkere dingen maken en dan tijdens de kerstdagen lekker aan tafel genieten… Zo ging het voor 2019, vaak met de familie in de sneeuw, totdat ik het onzalige idee kreeg anderen weer mee te laten genieten van mijn koken.

Je moet weten dat ik jarenlang traiteur ben geweest in Amsterdam, in de Utrechtsestraat, de leukste straat van de stad, toen al. Het hele jaar hollen en stilstaan (meer hollen eigenlijk) met als ‘cherry on the cake’ de week voor kerst als we met een team van 30 man 20 uur per dag aan het werk waren (en ik overdrijf niet). Prachtige tijden maar ik was in 1989 blij dat dat de laatste keer was. Tot 2019 dus…

Oude tijden herleven, en ondanks dat ik na afloop altijd zeg “misschien was dit wel de laatste keer, begint het ieder jaar in augustus te kriebelen. Dus daar komt ‘ie…

Ook dit jaar maak ik weer een super-kerstmenu, alleen doen we het vanwege logistieke- en productie-redenen iets anders dan in andere jaren. De menu’s Classique en Noël zijn alleen per 2 personen te bestellen (dus 2-4-6 etcetera), Menu Légumes kan per persoon (dus 1-2 en verder).

Het menu ‘Classique’ bestaat uit tartaar van verse èn gerookte zalm, met geconfijte aardappel, zoetzure komkommerlinten en een kruidenmayonaise. Tussengerecht is een runderconsommé met groene groentes, waarna hazenpeper van Hollandse haas, met gekarameliseerde zilveruitjes, cranberrycompote, krokante spruitjes en mousseline van aardappel. Als dessert maak ik een warme tarte Tatin “Monsieur Paul” (naar recept van Paul Bocuse) met een vanillesaus.

Het menu ‘Noël’ bestaat uit een warme feuilleté met Polderhoenragout en peterselie (denk aan de ouderwetse bouchée à la reine) en wat krokante kippenhuid. Tussengerecht is een runderconsommé met groene groentes, waarna diamanthaas met poivradesaus, cevenne-ui met truffelboter, en een gratin van aardappel en knolselderij. Als dessert maak ik een moelleux au chocolat (je weet wel, zo’n warm lopend chocoladetaartje) met amarena-kersen en room.

 

Het menu ‘Legumes’ is volledig vegetarisch en bestaat uit een terrine van ratatouille met  sauce romesco (van tomaat, amandel en olijfolie). Tussengerecht is pompoensoep met pompoenolie en pompoenpitten, waarna een Bourguignon van paddenstoelen (portobello en champignons gestoofd in rode wijn), met als garnituur wat gefrituurde zuurkool en een mousseline van aardappel. Als dessert maak ik een koud citroen-amandeltaartje met frambozencoulis

De kerstmenu’s kosten € 49,50 per persoon en worden geleverd met uitgebreide opwarminstructies en worden verpakt in milieu-vriendelijke disposables die zo in de voorverwarmde oven of in de magnetron kunnen (feuilleté, diamanthaas en moulleux, allen uit menu Noël, kunnen niet in de magnetron). Op verzoek mail ik op voorhand een allergenlijst toe. We kunnen geen rekening houden met allergenen of andere uitzonderingen op het menu, noch op de aantallen.

Je kunt t/m 16 december einde dag bestellen via onderstaande links (met het risico dat ik pushy overkom.., er zit een maximale capaciteit aan ieder menu dus ik zou niet te lang wachten).

Classique: https://eatsous.com/products/kerstmenu-classique-by-julius-jaspers

Noel: https://eatsous.com/products/kerstmenu-noel-by-julius-jaspers

Legumes: https://eatsous.com/products/kerstmenu-legumes-by-julius-jaspers

De levering aan huis vindt plaats op 24, 25 of 26 december, afhalen op 24 december in Bussum is ook een mogelijkheid.


Reacties

  1. Door T Jonker

    Mh
    Wanneer wordt het kersdiner 2023 bekend gemaakt
    Wij wiilen vroeg plannen of kan het alleen vis sous?

    Met vvriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.