We blijven bbq-en deze week en in dit geval heb ik de truc van het voorgaren gebruikt. De hard-core bbq’er wil misschien vanaf het eerste moment de kip boven het vuur hangen, al dan niet aan een spit, ik ga altijd voor het beste resultaat.

Kip blijft een lastige, zeker als je borst dezelfde garingstijd geeft als de dijen en kip moet natuurlijk altijd wel een minimale gaartemperatuur hebben (ik houd 72ºC kern aan). Bij voorgaren heb je eigenlijk die kern al onder controle en gaat het verder om het knapperig krijgen van de buitenkant en het rooksmaak geven aan de hele kip.

In thee gepekelde kip

Dit recept is voor 4 personen en komt uit mijn nieuwe boek BBQ The Next Level. Foto’s zijn van Dennis Brandsma.

Recept Afdrukken
In thee gepekelde kip
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng water met theeblaadjes aan de kook, haal van het vuur en laat compleet afkoelen. Passeer door een zeef.
  2. Meng de afgekoelde thee met limoen, suiker, honing en zout en roer tot alles is opgelost.
  3. Vul een grote Ziploc zak met de kip, tijm en de koude thee, duw de zak in een pan koud water tot vlak bij de Zip zodat alle lucht eruit gaat, en zip ‘m dicht. Leg een nacht in de koeling. Draai af en toe om.
  4. Haal de kip uit de zak en laat uitlekken. Stook de bbq naar 220ºC/medium en plaats de plate setter met een druipbakje.
  5. Vlinder de kip door met een stevige schaar de ruggengraat aan beide zijdes uit de kip te knippen. Gaar de kip om en om krokant
  6. (voor voorgaren leg je de gevlinderde kip gevacuumeerd, of in een Ziploc waar je alle lucht uit hebt gehaald, een uur in water rond de 80ºC, het makkelijkst en meest constant gaat dit in een pan water die je in de oven zet)

Reacties

  1. Door Theo

    Een leuke aanpak Maar volgens mij een onvolledig recept. Hoe en wanneer gaar je de kip voor? Pocheren in marinadevocht of …..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.