Ik heb gisteren met Max geluncht boven op de berg, bij een tentje waar we in de zomer ook wel eens zijn blijven slapen. Dit was een afschuwelijke ervaring omdat we een aantal basisfouten hadden gemaakt. Het is een refuge, dus comfort 0, we hadden geen beddengoed, slechts 1 zaklantaarn (licht uit om 9 uur) en we sliepen naast de bergschoenenbewaarplaats van de slaapzaal (60 paar bergschoenen, en wandelaars doen een week met een paar sokken!!). Niet voor herhaling vatbaar dus. In de winter is het hier beter toeven, waanzinnig uitzicht en een lekkere boerenkeuken (geen Alpenzusjes, maar daarover later meer). We hadden een lekker biefstukje met wat groente en crozets. Crozets is een soort lokale pasta, denk aan formaat Wiebertjes, met een creamy saus, wat uitgebakken spekjes en geraspte kaas. Ik ben sowieso al te vet, maar reken maar op een kilootje of wat erbij want ik eet ze iedere dag. Als toetje wilde Max de vermaarde Gratin Alpin, een crème patissier met bosvruchten en een crumble er overheen. Even onder de grill en je wordt gek. Wat denk je…..ze maken het niet meer, niet genoeg ruimte in de keuken, wat een onzin. Wat Max in zijn hoofd heeft, heeft ie niet in zijn…., dus stond ik vanmorgen in ons eigen piepkleine keukentje, ruimte zat, de crème te maken.
750 ml melk warm maken met 100 gram suiker, een gesplitst en uitgeschraapt vanillestokje en een extra zakje vanillesuiker, ondertussen 8 dooiers warm maken met nog eens 100 gram suiker en hier op een gegeven ment de warme melk aan toe voegen, beetje bij beetje, blijven roeren. Niet aan de kook laten komen, rustig laten binden (eventueel een lepel Maïzena met een slok melk) en uiteindelijk van het vuur af afdekken met plasticfolie tegen de vellen. De vrouw proefde klontjes dus heb ik de saus nog even door de zeef gedrukt! De crumble is 100 gram gesmolten boter, 100 gram suiker en 100 gram bloem. Goed mengen, laten afkoelen en met een vork tot klontjes maken. Afgekoelde crème in een bakske, vruchten erover, bedekken met wat crumble en even onder de salamander (grill). Te lekker!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.