Laat ik beginnen met de bottom line, ik heb heel lekker gegeten! De Willem is een nieuwkomer in het pittoreske Amsterdam, en dat het pittoresk is hebben we in de 4 uren daarvoor gezien tijdens een vaartochtje door de stad. De stad is overgenomen door de toerist, en wie dat nog niet doorheeft moet er met een bootje maar eens doorheen tuffen… (het wordt trouwens einde middag zo tegen half oktober best fris op het water)

De Willem zit in beide poten van de Haarlemmerpoort, aan de ene kant is het café, aan de andere kant het restaurant. Ondanks dat het eerder klaar was zijn ze pas open sinds een week of 3 (misschien 4), ik las in het Parool dat er gerommel was met de vergunning. We moeten naar boven waar we naast een lange tafel (man of 18) worden geplaatst en waar de akoestiek niet top is (dit is meteen een waarschuwing). Een 2dewaarschuwing betreft de ventilatie. De bovenverdieping is een soort vide wat betekent dat er een balustrade is en je direct contact hebt met de parterre. Hartstikke leuk maar het betekent wel dat alle warme lucht (en ook het geluid) naar boven stijgt. Lang verhaal kort, het is boven gewoon 5º warmer dan beneden. Aan beide kanten van de vide zit een trap naar beneden, degene achter onze tafel komt uit in of naast de keuken wat ervoor zorgt dat er een constante trek naar boven is van fijne, elkaar afwisselende, eetluchten. Een visluchtje (vers), wat knoflook, ik kan het allemaal hebben maar als het Japanse bbq’tje gaat vlammen wordt het boven ook wat mistiger hahaha (navraag leert dat het een probleem is waaraan wordt gewerkt maar waarvan ze de oorzaak nog niet hebben gevonden). Klaarnu met zeuren, let’s eat!!

Terwijl ik op de wc (in de kelder) sta komt er brood met een soort opgeslagen fluffy boter maar de roofkippen zijn me te snel af dus ik moet het een kwartier later doen met een sappig stukje boleet op een stokje, met een korianderdip met rauw ei. Erg lekker!

De Zeeuwse mossel (e.v.), komt met zilte groente, kunstig neergelegde courgette die goed op smaak is, crème crue en iets wat lijkt op guacamole. Ook lekker.

Dan pain perdu (wentelteefje), met Noordzee-krab, mais-kokossorbet en tempura van shizo. Hier kunnen we kort over zijn, het is hemels. Ik kom een verdwaalde rozijn tegen, misschien komt die uit het brood, maar hij stoort niet. De warm-koud combinatie met het ijs, ik ben d’er dol op. Topgerechtje!!

De eend met harissa en krokante boekweit, ligt op groene kool en komt met shiitake. Ernaast wordt een bakje met gekonfijte eend met oesterzwam geserveerd, waaroverheen een Ranch-dressing. Dit lijkt een wilde combi maar is een superlekker geheel. Ernaast komen wat krokante boekweit-koekjes (1 pp) om te dippen. Weer een topgerecht.

Het is allemaal heerlijk, ik kan niet anders zeggen, maar het is niet te veel, dus als we het dessert zien schrikken we. Gelukkig blijkt het een pre-dessert te zijn, Italiaanse meringue met laurier en kalamanchi (citrusvruchtje), die behalve fris ook goed bitter is, het zal de schil zijn. De foto vertekend het beeld misschien wat maar de inhoud van het hele coupe’je past op 1 lepel.

We besluiten met een kleine cake’je van olijfolie met honing roomijs en gecondenseerde melk. Onwijs lekker ook weer.

Resumerend; leuk en lekker, goede vibe, lieve en vlotte service, porties mogen iets groter, 4 gangen € 65/5 gangen € 75 (niets meer te zeuren..? Mmm.., ik vind in een restaurant waar slechts 1 menu wordt geserveerd, met weliswaar prima opties voor mijn non-vis-en-paddenstoelen-etende dochter, het tempo wel iets hoger kan, zeker als je erom vraagt).

 

De Willem|Haarlemmerplein 58|Amsterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.