Culinaire spindokter Theor Verplancke is een restaurant begonnen in Leiden (of all places). Samen met 2 lokale horeca-uitbaters (Singha Witteman en Paul Herman) èn de voormalige assistent van Mario Ridder (Joelia ⭐️ in Rotterdam), chef Arie Visscher (die ook in de Librije heeft gewerkt). Er is behoorlijk gesloopt en verbouwd en er staat nu een frisse brasserie die de luxe en grandeur van soortgelijke zaken in Parijs uitademt (geen art-nouveau, maar een tikkie die kant op). Na een koffie’tje in het café-gedeelte (waar je ook kunt lunchen) gaan we aan tafel in het restaurant, in zo’n halfronde nis met een bank, ik houd ervan.

Waar ik helemaal van houd is de keuken van chef Arie, wat ik ook een beetje bij Troef heb. Niet al te ingewikkeld, duidelijke smaken, niet bang voor een vetje, lekker rijk, uit eten gaan moet immers een feestje zijn (aldus Ron Blaauw). We starten met een eitje gevuld met eiersalade, Hollandaisesaus en kaviaar, wat natuurlijk na 2 happen op is, maar het is dan ook bedoeld als een amuse. Lekker.

De warme brioche-toast met gebakken ganzelever, pata negra en uiencompôte is een rijk gerecht. Geen hogere wiskunde, ik zei het al, maar gewoon lekker eten.

De coquilles met dopjes kerriemayonaise, zoetzure druiven en croutons valt wel onder de hogere wiskunde en is perfect in balans. Onwijs!

De steak tartare, de zaak doet immers aan als een brasserie en daar hoort steak tartare,  heeft een bizar-goede zuurbalans, het zal het uitje van Oos zijn, en is afgemaakt met gerookte paling.

De kabeljauw met beurre blanc en kleine stukjes aardappel heeft een super-cuisson en ik moet nu gaan opletten dat ik niet te lyrisch word want anders gelooft geen hond me meer. De smaak is… laat ik ophouden, chef Arie beheerst het vak en is zeker een sauzenman!

Kreeftenbisque met kleine garnaaltjes en van die mini-tomaatjes (Tomberries), lekker.

Pièce is ribeye met een stuk ganzenlever, uiencompôte en een truffeljus. Goddank geen mega-portie, en goddank met echte truffel in plaats van die gore olie. Top!

De combinatie van perensorbet met boerenjongens, kaneel en witte chocolade is hemels maar laat ik na één hap staan als ik besef dat boerenjongens gewoon volle bak in de alcohol liggen (en ik ben van de drank af, het idee dat ik in ene weer hooked ben spookt nog 24 uur na…).

Mijn bezoek aan Café Visscher is tweeledig. Allereerst ben ik nieuwsgierig, maar ik neem hier ook 1stekerstdag mijn gezin en schoonmoeder mee naar toe dus de boel even uitchecken kan geen kwaad. De check is meer dan positief, ik heb echt ontzettend lekker gegeten, dus de kerst komt goed (later moet ik wegens een knie-blessure de kerstlunch afzeggen, maar die halen we nog wel in…).

Café Visscher|Stationsweg 7|Leiden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.