De vorige sessie van Zuid invites Breda (zie post van 14 oktober 2018) was een groot succes dus wat is er leuker dan dat te herhalen aan het begin van het zomerseizoen, want daar mogen we nu toch wel van spreken. Deze keer is het restaurant Mos* van Egon van Hoof die deze avond samenspant met chef Richard Way van Zuid. Egon komt bij Ron Blaauw** vandaan, was daarna jaren keukenchef van Aan de Poel**, en heeft nu zijn eigen Mos* aan het IJ. Egon kan koken!

Aperitief is buiten in de voorjaarszon met een glaasje bubbels en we zijn in afwachting van onze dochter met haar nieuwe lover Sam. Ondertussen komt er een soort grote lichtgroene buigzame pil wat een bonbon van prei gevuld met gerookte makreel en groene appel blijkt te zijn (zie boven). 2de amuse is burrata met gepofte punt paprika, olijven, gerookte amandelen, basilicum olie, kalamansi gel  en Zaátar. Een mond vol.

We gaan naar binnen en gaan Sam is even aan de tand voelen en een beetje testen. 1ste gerecht is van Mos, zeebaars met yoghurt, abrikoos, bonito en nigella (zwarte komijn, helaas niet de übersexy domestic goddess).

2de gerecht is van Zuid, tartaar van hamachi (yellowtail, een makreelachtige…), sorbet van yuzu, met daslook en zuring. Superlekker en Sam houdt het tempo prima bij.

Door met kabeljauw van Mos, met kokos, kerrie en radijs, waarna buikspek met aubergine, miso, sesam en soja, weer van Zuid.

De runder short rib met kumquat, knolselderij en rundermerg van Mos is om door een ringetje te halen, boterzacht en überlekker.

Sam heeft geen uitzonderingen doorgegeven en blijkt niet van paddenstoelen te houden, die er wel bij liggen, “alleen als ze heel lekker zijn klaargemaakt”. We boffen.

Ik laat de merengue met rabarber, framboos, vanille en cabernet sauvignon voor wat hij is (geen zoet voor mij) en waag me aan een mini-stukje harde kaas (conform mijn vraag). We hebben een heerlijke avond, the food is good en Sam slaagt voor zijn vuurdoop. Wordt vervolgd…

bar/restaurant Zuid | Stadionweg 320 | Amsterdam | bel 020 210 33 21

Mos | IJdok 185 | Amsterdam | bel 020 638 08 66


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.