Je hebt grofweg 3 types zalm;

Wilde (MSC Keurmerk) wordt duurzaam gevangen dus weinig bijvangst en echt uit de oceaan. Wild dus! De roze-oranje kleur krijgen ze door het eten van garnalen.

Biologische, wordt gekweekt maar in mega-grote kooien en krijgen weliswaar voer maar geen preventieve antibiotica (EU Biolabel).

Kweekzalm, wordt dus gekweekt, heeft minder ruimte, daar komen meer ziektes voor dus die krijgen wel die preventieve antibiotica.

Beide kweekzalmen hebben 4 x zoveel vet als de wilde wat betekent dat ze gemiddeld de dubbele hoeveelheid omega-3 vetzuren bevatten (dit is goed). De roze-oranje kleur krijgen ze door het voer waar kleurstof inzit (astaxanthine, komt van gestreste galgen die weer worden opgegeten door garnalen waar de wilde weer zijn kleur van krijgt).

Dan heb je ook nog soorten;

Chinook, ook wel Koningszalm, rode zalm, ook wel Sokeye, de zilveren zalm, ook wel Coho, roze zalm, Keta, ook wel Hondzalm en de Salmo Salar, de Atlantische zalm.

 

De zalm is een anadrome vis (kan tegen zoet en zout water), wordt geboren in de rivier, leeft zijn hele leven (1-4 jaar) in de zee en zwemt dan de rivier war hij geboren is weer op om te paaien. Als de zalm niet door beren uit de rivier wordt gelepeld sterft ‘ie vaak alsnog, een enkeling maakt het terug naar zee maar wordt daar weer achtervolgd door kwekers die ze graag in hun kwekerij willen hebben.

Genoeg over de zalm, we gaan koken, en met welke zalm mag je zelf weten, is een kwestie van aanbod en budget!

Recept Afdrukken
Zalm met dille, limoen en kappertjes
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng olijfolie met kappertjes, citroen-sap en -rasp en dille en laat de smaken een uur intrekken. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Stook de bbq naar 200C (medium)
  3. Bestrooi de zalm met zout, grill een mooie grillruit aan beide zijdes en zorg dat de kerntemperatuur niet boven de 40ºC komt.
  4. Serveer met het citroen-kappertjes condiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.