Ik zit op de plee (ja, ik ook…) en sla uit verveling het boekje Top Spots “de veertig euro club” van Jan Bartelsman open wat er voor zorgt dat zo’n bezoek zo maar een kwartier duurt. Helemaal achterin wordt melding gemaakt van Wijnhuis Somm, notabene in Amsterdam, nooit van gehoord! Ik kijk goed naar de foto’s en herken een man met een baard(je), mijn geheugen zegt meteen “Bord’Eau, maar toen nog zonder baard.

Sacha Holzkämper is na vele omzwervingen (Beluga, Bord’Eau dus, Gordon Ramsay, Dubai…) 4 jaar geleden neergestreken in de Baarsje en heeft daar een superleuke wijnbar, waar ooit de zakjes en de jointjes het pand verlieten. Met weinig geld iets cools maken is weinig mensen gegeven maar is Sacha goed gelukt. Open, fris, ruim (ja, joehoe, met geen mens binnen want Corona…) met een lange bar en een open keuken. Chef is …Sacha zelf, de (voormalig) sommelier heeft vooral van Hans van Wolde leren koken zegt hij zelf, en ook dat is vrij goed gelukt.

Het is Hemelvaartsdag, tikkie fris maar droog, en we zitten lekker buiten op het terras, zonnetje erop, glaasje bubbels en een prima plateau charcuterie. We hebben net bakker Fort Negen in de om de hoek gelegen Jan Evertsenstraat aangedaan, het brood bij de vleeswaren lijkt er verdomde veel op. De pan con tomate komt ook weer op het lekkere brood, wat kerstomaatjes in olijfolie ernaast, en het uitlekvocht in een klein glaasje, helemaal de bom.

Burrata met groene boontjes en balsamico,

asperges met Parmezaan (perfecte cuisson),

en sashimi van hamachi, het is allemaal top. Nu hoor ik jullie zeggen:” ja da’s allemaal nogal hogere wiskunde”, maar dat is het juist wel. Kom er maar eens om. De allerbeste ingrediënten (de tomaatjes precies lang genoeg laten rijpen bijvoorbeeld), strakke portionering, goede garing, intense smaken, hahaha of dat hogere wiskunde is!

De Saint Aubain van Paul Pillot (F, 2017) glijdt naar binnen terwijl er een bonte stoet van prachtig aangeklede buurtbewoners langstrekt (we zijn halverwege het Suikerfeest) en de aanpalende roti-zaak een topdag heeft. Heerlijk!!

Wijnhuis Somm | Baffinstraat 1 | Amsterdam | www.winehousesomm.com  | bel 06 2414 4708


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.