Geen recept vandaag, meer een methode, nl. om zelf friet te maken, lekkerder kan bijna niet. Let wel, het is mijn methode (die ik niet zelf heb bedacht laat dat duidelijk zijn), maar er zijn heel veel meer andere methodes.

Het begint met het uitzoeken van een goede aardappel in het goede seizoen. Ik ben zelf erg van de Agria maar die kun je niet het hele jaar gebruiken heb ik geleerd van mijn vriend Michiel (Visaandeschelde) omdat de suikers in de aardappel door het jaar heen vermeerderen (vraag de specialist om de beste frietaardappel van het moment).

Ik schil de aardaardappels (hoeft niet),

snijd ze in plakken en dan in frieten van gelijke dikte ivm de garing (dikke frieten moeten langer in de olier dan dune).

Daarna was ik de aardappels, wat ook niet persé hoeft. Ongewassen friet heeft een nat zetmeellaagje rondom wat lekker kan zijn als je dat frituurt. Kan iets krokanter worden, hoeft niet!

Ik was ze dus en droog ze daarna tussen 2 schone theedoeken.

De droge friet frituur ik 5 minuten in zonnebloemolie bij een temperatuur van 150ºC. Zonnebloemolie is neutraal van smaak en wat “gezonder” dan bijvoorbeeld Ossewit (plantaardig vet/dierlijk vet), hoewel de laatste ook wel erg lekker is.

Enfin, na 5 minuten frituren laat je de friet uitlekken en volledig terugkoelen, liefst in de koeling, waarna je haar nog een keer frituurt, 3 minuten op 150ºC.

Weer helemaal terugkoelen en daarna frituren op 185ºC tot goudgeel en krokant (± 3 minuten). Direct zouten en opeten!


Reacties

  1. Door Karel

    Niks mooier dan een mooie friet 🍟

  2. Door Nicholas hartley

    Waarom 3 keer bakken ipv. 2 keer ?
    En wat is de achterliggende reden van het terugkoelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.