… hoef je je niet schamen zei mijn vader altijd, en zo is het. Een phillipsschroef (zo heet zo’n ding officieel) draai je in met een kruiskopschroevendraaier en een spijker sla je in met een hamer.

Snijden doe je dus met een mes, en een mes hoort scherp te zijn. Als je een mes koopt dan istie meestal wel soort van scherp, maar dat is vaak een automatisch proces geweest door de fabriek, aan het einde van de band, dus niet heel best. Vervolgens wordt thuis je mes bot en denk je dat je dat met een aanzetstaal kunt oplossen. Dat is niet zo!

Even een lesje, een bot mes krijg je alleen scherp door het te (laten) slijpen, met een aanzetstaal houd je een scherp mes wel een tijd scherp, iedere keer voor gebruik even aanzetten, maar na verloop van tijd moet het mes toch echt worden geslepen.

Kun je dit zelf? Je kunt alles (veel) zelf, maar het is de vraag of het goed komt. Hele dure Japanse slijpstenen kunnen helpen, evenals navenant dure cursussen. Een bandslijpmachine, een door een waterbad ronddraaiende wetsteen, er zijn vele mogelijkheden maar de ervaring leert dat er geduld en vooral vakkennis bij komt kijken. En lol!

Ik heb vrijwel alle mogelijkheden geprobeerd, kan de spulletjes uit voorraad leveren, maar zweer sinds een jaar of 10 bij de Hollandse Slijp Service (sinds 1795) van Jeffrey Passieux. Jeffrey heeft zijn bedrijf in Heinkenszand en rijdt speciaal voor bedrijven die hun spullen maar kort kunnen missen met 5 busjes door het land. In Heinkenszand doet hij vooral werk voor particulieren, grote messen, glad en met kartels (brood), tafelmessen, tondeuzes en scharen, de laatsten worden ook getest (geen grap).

De messen, ik had er vorige week 21 bij me, worden eerst stuk voor stuk bekeken wat er precies nodig is. Mijn messen worden eerst grof geslepen op 1 van de 4 bandslijpmachines, daarna fijn op de volgende, daarna worden ze afgebraamd en dan gepolijst, noem het een 4-trapsraket. Ze eindigen weer in mijn groentekistje, want vlijmscherp, individueel verpakt in een krantje en voorzien van een paar pleisters, nooit weg!

Thuis is het een feest, wat een verschil, al mijn messen vallen weer “door de warme boter”, zelfs bij pezige stukken runderpoelet, heerlijk! Bijhouden met het aanzetstaal (diamant of porselein) en volgend jaar weer naar Jeffrey.

Ik moest in Domburg zijn en dan kom je langs Heinkenszand (170 km van de basis) maar HSS heeft 60 slijppunten in Nederland waar je je messen brengt en een week later weer ophaalt. Mijn zuster (Studio Bazar, Utrechtsestraat in Amsterdam) is zo’n slijppunt.

Last but not least, Jeffrey zijn devies; Onderhouden is behouden!

hollandseslijpservice.nl


Reacties

  1. Door Dutchfoodie

    Wat een heerlijk artikel weer Juul!!!!

    Op ‘t scherpst van de snede zal ik maar zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.