Ik hoor wel eens wat, en deze keer is dat van mijn vriend HH (je kent hem van de Grote Hamersma) “Juul, je moet naar Vanderveen, ik heb de laatste jaren niet zó goed gegeten”! Als de smulsmurf (onze dochter Okky) vraagt wanneer ze haar vader weer eens ziet schiet deze opmerking door m’n hoofd, en ze hebben zowaar een dag later nog plek.

Vanderveen wordt geleid, gerund en ze zullen ook wel aandelen hebben, door een aantal mannen die voorheen bij Rijks zaten, maar van de chef (George) en de sommelier (Mo) weet ik dat ze daarvoor ook 2 jaar bij Geranium ⭐ ⭐ ⭐ in Kopenhagen hebben gezeten (en Mo daarvoor ook bij Blue Hill at Stone Barns ⭐⭐ in New York), voorwaar geen slechte adressen. Na de QR-code en de mondkapjes-parade gaan we aan tafel (dit was op 17 februari), aan het water en aan de Petit Ours blanc van Domaine du Coulet-Mathieu Barret (F, 2020). Er is een menu met een paar à la carte gerechten maar we gaan voor het Tasting-menu waar Okky natuurlijk weer wat veranderingen in aanbrengt, want geen vis en paddenstoelen.

We starten met een mini-taartje van zeewier met daarop wat mais, waarna een bouillon van rogge(!) met krokante uitjes en bacon-olie (doordat Okky het hoofdgerecht heeft gewisseld, want paddenstoelen, denken ze dat ze ook geen varken wil en zo mist ze de kostelijke bacon-olie hahaha)

Het 2de Gerecht snap ik niet helemaal, hoewel ik het wel lekker vind. Het is een mini-kaasje van de koe, gemaakt als een geitenkaasje, met pompoen en zijn pitjes. Lekker dus maar een beetje gek moment in het menu.

Ze maken zelf brood, en je moet zware coeliakie hebben om dat te laten staan. Slechte grap, sorry, maar wat is dat brood godsliederlijk lekker.

En dan, gepocheerde tarbot met karnemelk en vlierbes, waarna als extra’tje een pittig geprijsde maar overheerlijke langoustine met ingelegde pruim en een reductie van bisque. Hierbij komt automatisch een glas Si Rosé van Binner uit de Elzas, een orange wine, blend van 2019-2019-2020, misschien verklaart dat de prijs.

Ondertussen drinken we een Saint Aubin ‘La Princée’ van Hubert Lamy (F, 2017) en hebben we het, mede door de geweldige bediening en sommelier Mo, helemaal naar ons zin. Onze buurman is uitgever van een grote culigids dus die krijgt lekker veel aandacht, wij worden met rust gelaten en hebben elkaar, topavond!

Terwijl ik aan de slow cooked pork belly met paddenstoelen en kastanjes ga zet de Okster haar tanden in een 48-uur gegaarde shortrib met radijs en peer.

Er zijn 2 desserts van pâtissier Alex, de eerste is een combi van yoghurt met een doorzichtige schijf van kamille en citroen, weergaloos lekker, de tweede is een optisch prachtige toren van een koekje, een schuimpje, een crème en een krokantje van o.a. pecannoten, cider en appel van de BBQ waarbij de warme ‘winterse’ smaken wat domineren.

Klap op de vuurpijl is een lekkere maar vooral übercoole bonbon 💀.

Gaat allen hier eten, het is echt helemaal te gek goed, van A tot Z (dank Harold, je hebt geen woord gelogen).

Vanderveen | Beethovenstraat 27a | Amsterdam | bel 020 737 1259

dinsdag t/m zaterdag 17:30-22:00

Naschrift; ik ben 3 weken later nog een keer geweest, nu met mijn vrienden van de G6 (Visaandeschelde/Bosch/Paardenburg/Lute/Aandepoel) en het was zeker zo goed als de eerste keer, wow…!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.