Vietnam is het 2de peper-exporterende land ter wereld, maar dat wisten jullie natuurlijk al (wat betreft koffie ook de 2de…), en laat ik daar nu net zijn en vanochtend de fabriek en magazijnen van Nedspice hebben bezocht. Super interresant, enorme voorraden, heerlijke geuren en eigenlijk alleen in de malerij wat neuskriebel.

Alle pepers worden hier gedroogd aangeleverd, gesorteerd, gepasteuriseerd zodat er geen “vuil” achterblijft, opgeslagen en op een gegeven ment verwerkt. Dat kan zijn alleen malen, of van zwarte peper witte peper maken, of mengen. De pepers worden vervolgens op recept (dat is dat mengen) verkocht aan de industrie, denk aan Unilever, Nestlé enzovoort. De peper van Nedspice komt dus niet in vaatjes op tafel, wat jammer is want ze is lekker, maar dat is weer een hele andere tak van sport.

Er staan wat foto’s op Facebook, maar om helemaal in de stemming te komen doe ik ook nog een pepersausje…

Recept Afdrukken
Pepersaus
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. bak het vlees aan in druivenpitolie, voeg de helft van de boter toe en laat licht carameliseren maar pas op dat de boter niet verbrandt.
  2. giet het vet uit de pan maar laat het vlees erin, blus af met 250 ml water en kook droog. Herhaal dit nog 2 keer en kook de runderjus de laatste keer tot de helft in.
  3. stoof sjalot, wortel, champignons, knoflook, peterseliestelen, tijm en laurierblad aan in de rest van de boter in een tweede pan tot glazig en giet hier de gezeefde runderjus op (runderjus goed uitdrukken)
  4. breng tegen de kook aan en laat indampen tot de groente gaar zijn
  5. passeer de saus door een zeef, voeg een zelfde hoeveelheid room toe alsmede de peperkorrels en laat reduceren op smaak. Breng nog verder op smaak met zout en peper en monteer eventueel met een klontje boter, why not!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *