Wij, Kranenborg en ik, moesten in 2011 voor RTL “Topchef de 12 provincies” invullen. We hadden bedacht om elke week een streekgerecht uit een provincie te pakken, te verbouwen en door de kandidaten na te laten maken. Na de pannegies (iets met lamsbout van de Veluwe) en duvelkespot (met gehaktballetjes gevulde eieren uit Limburg) was het de tijd voor een specialiteit uit Flevoland.

Flevoland bestaat natuurlijk nog niet zo lang, dus echt gek veel culinaire historie is er niet, maar wacht eens even, Urk, dat vroegere eiland, is dat niet in de Noordoostpolder? Yeah…, en daar komt volgens Wikipedia een heerlijk gerecht vandaan, de Urker vistaart, opgebouwd uit zuurkool, makreel en metworst.

We zijn er met open ogen ingetrapt, de pagina was een hoax van 3 scholieren (waarvan er binnenkort één opduikt in de politiek, maar zoek zelf maar uit wie dat is…) en is door Wikipedia nooit verwijderd.

Enfin, we hebben de zuurkool van Kramer goed gespoeld, gegaard, wat verse makreel toegevoegd en de metworst in kleine stukjes uitgebakken en als zout gebruikt. Best binnen te houden hoor, maar geen wedstrijdgerecht. We hebben het iets verbouwd en onderstaand het originele recept van de Urker vistaart 2011.

Zo doe je dat dus lieve mensen, van een hoax een lekker gerechtje maken, ik zeg de Urker vistaart staat op de kaart, maar dan vanaf 2011.

Recept Afdrukken
Urker vistaart 2011
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 60 minutten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 60 minutten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Dood de kreeft door een koksmes haaks in de lengte van zijn lichaam door de kop vlak tegen het pantser te steken.
  2. Leg de kreeft in kokend water, zet de pan van het vuur, laat 6 minuten staan en koel de kreeft in ijswater.
  3. Maak de diverse onderdelen zoals staart, elleboogjes en scharen schoon en koel direct weer in ijswater.
  4. Rol bladerdeeg uit en vul hier een bakring op bakpapier mee. Prik goed in met een vork en bak 15 minuten op 180ºC
  5. Roer spinazie met een teen knoflook op een vork gaar in boter en laat al het vocht verdampen.
  6. Maal spinazie fijn in de blender met eerst room en daarna eieren en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  7. Laat rookmot op hoog vuur in een rookdoos aan het roken komen, leg een halve makreel op het rekje, sluit de rookdoos maar laat op een kiertje en zet het vuur uit.
  8. Verhit olijfolie in een steelpan tot het walmt, voeg mosselen toe en blus direct af met witte wijn.
  9. Laat met de deksel op de pan 30 seconde stomen, giet af en haal het vlees uit de schelpen.
  10. Vul de nog warme bodem voor de helft met de spinazie-liaison en zet 10 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven .
  11. Maak een viangrette van koolzaadolie, koolzaadhoning, witte wijnazijn en zout en peper.
  12. Spoel zuurkool onder de kraan, laat uitlekken en knijp uit. Meng met geschaafde venkel en ui (uit ijswater) en de vinaigrette.
  13. Laat minimaal 10 minuten op smaak komen en bedek met wat geraspte metworst
  14. Leg na 10 minuten makreel, kreeft en mosselen op het taartje en bedek met de rest van de liaison.
  15. Laat nog 10 minuten garen in de oven en serveer met de koude kreeftenschaar op het warme taartje en de salade ernaast.

Reacties

  1. De zuurkool goed gespoeld? Of is het een poging een stacaravan op Fort Oranje te verbouwen tot een Gooise Villa? Het nieuwe recept is culinaire kots die zowel qua inhoud als verpakking nooit te realiseren is binnen het budget van Jan Lul de Behanger. En over de smaak gaan we niet twisten. Misschien geeft de politicus zich bloot. Hij begrijpt in ieder geval meer van politiek dan de over het paard getilde koksmutsen die staren naar vallende sterren in de hemel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.