Wij, Kranenborg en ik, moesten in 2011 voor RTL “Topchef de 12 provincies” invullen. We hadden bedacht om elke week een streekgerecht uit een provincie te pakken, te verbouwen en door de kandidaten na te laten maken. Na de pannegies (iets met lamsbout van de Veluwe) en duvelkespot (met gehaktballetjes gevulde eieren uit Limburg) was het de tijd voor een specialiteit uit Flevoland.

Flevoland bestaat natuurlijk nog niet zo lang, dus echt gek veel culinaire historie is er niet, maar wacht eens even, Urk, dat vroegere eiland, is dat niet in de Noordoostpolder? Yeah…, en daar komt volgens Wikipedia een heerlijk gerecht vandaan, de Urker vistaart, opgebouwd uit zuurkool, makreel en metworst.

We zijn er met open ogen ingetrapt, de pagina was een hoax van 3 scholieren (waarvan er binnenkort één opduikt in de politiek, maar zoek zelf maar uit wie dat is…) en is door Wikipedia nooit verwijderd.

Enfin, we hebben de zuurkool van Kramer goed gespoeld, gegaard, wat verse makreel toegevoegd en de metworst in kleine stukjes uitgebakken en als zout gebruikt. Best binnen te houden hoor, maar geen wedstrijdgerecht. We hebben het iets verbouwd en onderstaand het originele recept van de Urker vistaart 2011.

Urker vistaart 2011
Recipe By: RJK en JJ
1 persoon

400 gram    kreeft, levend
100 gram     bladerdeeg
100  gram    spinazie, kleine blaadjes
20 gram       boter
1 teen          knoflook
35 ml           room
2                  eieren
1                  makreelfilet
10 gram       rookmot
20 ml           olijfolie
6                  mosselen
40 ml           witte wijn
koolzaadolie
koolzaadhoning
witte wijnazijn
60 gram      zuurkool (Kramer)
20 gram      venkel, geschaafd
10 gram      ui, geschaafd en in ijswater

5 gram        metworst, bevroren

1. dompel de kreeft in kokend water, zet van het vuur, laat 6 minuten staan en koel in ijswater. Maak de diverse onderdelen zoals staart, elleboogjes en scharen schoon en koel direct weer in ijswater.

2. rol bladerdeeg met wat bloem uit en vul hier een bakring op bakpapier mee. Prik goed in met een vork en bak 15 minuten op 180ºC

3. roer spinazie met een teen knoflook op een vork gaar in boter, laat al het vocht verdampen en maal fijn in de blender met eerst room en daarna  eieren. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

4. vul een rookdoos met een laagje rookmot, laat op hoog vuur aan het roken komen, leg een halve makreel op het rekje, sluit de rookdoos maar laat op een kiertje en zet het vuur uit.

5. verhit olijfolie in een steelpan tot het walmt, voeg  mosselen toe en blus direct af met witte wijn. Laat met de deksel op de pan 30 seconden stomen, giet af en haal het vlees uit de schelpen.

6. vul de nog warme bodem voor de helft met de spinazie-liaison en zet 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC.

7. maak een  vinaigrette van koolzaadolie, koolzaadhoning, witte wijnazijn en zout en peper. Spoel zuurkool onder de kraan, laat uitlekken en knijp uit. meng met geschaafde venkel, uitgelekte ui en de vinaigrette. Laat minimaal 10 minuten op smaak komen en bedek met wat geraspte metworst

8. leg na 10 minuten makreel, kreeft en mosselen op het taartje en bedek met de rest van de liaison. laat nog 10 minuten garen in de oven en serveer met de koude kreeftenschaar op het warme taartje en de salade ernaast.

 

Zo doe je dat dus lieve mensen, van een hoax een lekker gerechtje maken, ik zeg de Urker vistaart staat op de kaart, maar dan vanaf 2011.


Reacties

  1. De zuurkool goed gespoeld? Of is het een poging een stacaravan op Fort Oranje te verbouwen tot een Gooise Villa? Het nieuwe recept is culinaire kots die zowel qua inhoud als verpakking nooit te realiseren is binnen het budget van Jan Lul de Behanger. En over de smaak gaan we niet twisten. Misschien geeft de politicus zich bloot. Hij begrijpt in ieder geval meer van politiek dan de over het paard getilde koksmutsen die staren naar vallende sterren in de hemel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.