Ik ben ongelooflijk trots dat ik weerstand heb kunnen bieden aan de 47 meegesmokkelde flessen Champagne (het blijven Hollanders) van gisterenavond, en vanuit de bus rechtsreeks naar m’n hotel ben gelopen. Volledig fris zit ik dan ook aan het ontbijt, wat ik van meerdere reisgenoten niet kan zeggen (ik wordt een ouwe lul!). We rijden direct naar de wijnkelders waar we een private tasting hebben van alle 116 fusten (2 x 58) die vandaag verkocht gaan worden. De helft van de gasten stort zich vol overgave op het proeven, de andere helft probeert de maaginhoud te laten waar die hoort. Tijdens de proeverij wordt de harde kern harder en we proeven dat het een lieve lust is. De fustmonsters die we proeven zijn volgens Gilles, de importeur in Nederland, van een fantastische kwaliteit. Ondanks dat de wijn nog 4 maanden op fust blijft kan de kenner (hij is dat) al proeven waar het naartoe gaat. Ik proef en laat me adviseren, kom er snel achter dat ik voor Haute Vallée ga, en laat Gilles me nog een en ander vertellen. We besluiten de excursie met een korte wandeling door de imposante kelders en vertrekken richting lunch, lekker weer de bus in!

De lunch is in de Cave Coöperative in Limoux, en meer dan behoorlijk. Gigantische buffetten met lekkere eenhapshapjes, en wederom een hoop wijn. De experts (Peter, Albert, Laurent en nog een paar) hebben nog wat fustmonsters meegenomen (met permissie) en we maken ons op voor de veiling. Klokslag 2 uur zitten we in de zaal, voorin wie er wil bieden, achterin wie er na de eerste 10 fusten naar Carcassonne terug wil. De veiling begint met een processie van alle wijnmakers, die (onder oorverdovende muziek) achter de veilingmeester plaats nemen. Voor de veilingmeester staan een 30-tal (lege) fusten opgestapeld, een imposant geheel. Ik hoor van Gilles dat de eerste 10 fusten de prijs bepalen, en hij heeft gelijk. Na de eerste 10 lijkt het een formaliteit, en gaat alles, met een paar uitschieters, voor dezelfde prijs weg. Truc in dit geheel is wel dat je moet proberen te kopen wat je wil. Ik heb zelf m’n oog laten vallen op lot 35, 41 en 85 en besluit na een lot of 30 toe te slaan. 35 komt aan de beurt (het dorpje Montazels, Haute Vallée, gemaakt door Sylvie Torregrossa), en ik pak hem. Ik besluit van m’n recht het 2de vat voor dezelfde prijs te kopen gebruik te maken, en binnen anderhalve minuut ben ik eigenaar van 600 flessen Toques & Clochers. Ik blijf natuurlijk tot het einde en zie de Librije, Visaandeschelde, Auguste, Albert, Laurent, Musk, Rob, Alain (Ducasse), en vele anderen eigenaar worden van deze godendrank (ik ben in een fantastisch gezelschap). We hebben de telling niet helemaal bijgehouden, de Russen hebben ook veel gekocht, maar Nederland is met 18 vaten riant vertegenwoordigd. Aan het einde van de veiling verlaten de wijnmakers de tent, wij volgen en gaan naar het hotel. Ik laat me door Laurent verleiden tot een wandeling door de oude stad en heb nog net een kwartier tijd me in m’n smoking te hijzen. Gelukkig heb ik m’n smoking van Maison van den Hoogen bij me, je weet wel, die van 100% kunststof, the hot one!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.