Voor Masterchef draaiden we afgelopen week een dagje in Maastricht, waarom mag ik nog niet vertellen, maar de locatie melden kan geen kwaad denk ik. Masstricht dus, vroege call, dus een dag vantevoren naartoe gereden en een heerlijk nachtje Novotel gepakt. De avond vantevoren Beluga loves you uitgecheckt, waarover later meer, en de volgende dag grote delen lijdzaam zitten wachte op “actie”.

Tijdens een van deze momenten, early lunch van 11.30 tot 12.30 loopt Alain een rondje en staat ineens bij Toine Hermsen voor de deur. Een razendsnel plan ontwikkeld zich en 15 minuten later schuiven Peter en ik hijgend aan. We hebben exact 28 minuten en de brigade onder leiding van de nestor verkneukelt zich. Binnen 5 minuten hebben we de signature van de “oude” meester voor ons staan, de echt allerlekkerste kikkerbillen van de wereld. Licht bepoederd, gepaneerd mag je het niet noemen, een hele lichte touch van kerrie proef ik, en een prachtige bodem van room met een stevige hint knoflook. Klassieker kan het niet, maar wat een smaken….

Toine Hermsen kikkerbillen

We hebben een break van 4 minuten, de klok tikt, en we gaan door met een simpele maar superlekkere confit van eend. Na binnenkomst moesten we al meteen met Toine mee naar de kachel waar de grote pot stond te garen, en nu, 15 minuten later liggen ze krokant op de borden. Aardappeltjes en champignons eronder en een jus op smaak gemaakt met kippenvet. Hoe simpel kan het leven zijn!

De laatste minuut tikt weg, de meester doet nog moeite ons binnen te houden met kaas, desserts, “kom dan straks terug…, ik laat de tafel gewoon staan”, maar de plicht roept en exact op de minuut staan we op de afgesproken plaats op de Markt van Maastricht (waar natuurlijk niets klaar staat en we dus net zo goed nog een snel dessert hadden kunnen eten…)

Een geweldige oefening, dank aan mijn kleine Franse vriend, maar vooral aan Toine Hermsen en zijn brigade, wat een feest!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.