Volgende week donderdag de 28ste (4de donderdag in december) is het Thanksgiving, de dag waarin vooral Noord-Amerikanen dank zeggen voor de oogst en allemaal andere fijne dingen. Omdat Thanksgiving, net als Halloween (en Black Friday, de dag na Thanksgiving), ook hier steeds meer wordt gevierd geef ik een receptje uit de Kerstbijbel voor een lekkere kalkoen (vier je geen Thanksgiving dan heb je alvast een recept voor kerst, vier je het wel dan kun je mooi oefenen).
Dit is een recept van Angela Hartnett die ik voor het eerst tegenkwam in Verre in Dubai, toen ze nog voor Gordon Ramsey werkte. Omdat je bij deze kalkoen alleen de nekholte vult met vulling die toch wel echt gaar moet worden garen we de rest van de vulling ‘on the side’
Prep Tijd | 1 uur |
Kook Tijd | 5 uur |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 5-6 kilo
- 500 g saucijzenvlees
- 150 g Bramley appels* geschild en gesneden
- 100 g gedroogde abrikoos in warm water geweekt en kleingesneden
- 2 witte ui 1 x in kwarten, 1 x gesnipperd
- 100 g vers broodkruim
- 2 blaadjes salie gesneden
- 1 el platte peterselie gesneden
- 1 citroen in kwarten
- 10 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 250 g boter
- 15 plakken ontbijtspek iets dikker gesneden
- 1 liter kippenbouillon
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Haal de kalkoen minimaal 2 uur vantevoren uit de koeling, dep van binnen en van buiten droog met keukenpapier en verwijder eventueel nog aanwezige veertjes.
- Meng saucijzenvlees met appel, abrikoos, broodkruim, gesnipperde ui, salie en peterselie.
- Vul de nekholte van de kalkoen met zoveel mogelijk vulling maar zorg wel dat je haar met het overtollige vel nog kunt afsluiten. Zet vast met een rvs saté-prikker (rol het restant van de vulling tot ballen en leg tijdens de garing om de kalkoen heen in de braadslede).
- Vul de buikholte van de kalkoen met citroen, ui in kwarten, tijm en rozemarijn en bindt de poten met slagerstouw bij elkaar.
- Zet de kalkoen op de weegschaal en reken 20 minuten gaartijd per 500 gram, en een extra 20 minuten daar bovenop (een kalkoen van 4 kilo gaat dus 9 x 20 minuten = 180 minuten/3 uur in de oven)
- Bedek een braadslede met voldoende aluminiumfolie om daarna de kalkoen nog helemaal in te pakken.
- Besmeer de kalkoen met boter, bestrooi met zout en peper en bedek de borst met repen ontbijtspek.
- Leg de kalkoen in de braadslede, giet de bouillon om de kalkoen heen en pak het geheel losjes in met de folie zodat er nog wel wat stoom kan ontsnappen.
- Zet de kalkoen in een op 200ºC voorverwarmde oven en bedruip regelmatig met braadsappen en bouillon waarna je het folie weer terug brengt in de vorm.
- Verwijder het folie een half uur voor de geplande eindtijd zodat de vogel mooi bruin wordt en laat 30 minuten rusten naast de oven alvorens je haar uitsnijdt.
Notities
* Bij gebrek aan Bramley appels kun je ook Grannny Smith nemen.