En daar was t’ie, de megagrote citroen van een kilo die al snel door Insta-volgers werd betiteld als cederappel. Bij de Hanos was het nog een wilde citroen, nu een cederappel met veel limoncello-tips maar vooral ook sukade…

Vriend Hidde de Brabander geconsulteerd, nog een beetje gesnuffeld op internet en aan de gang.

Het is even een werkje, niet echt veel maar wel langdurig want je bent zo vier dagen verder, maar het eindresultaat is bizar, tjemig wat lekker. Sukade is dus geconfijte citroen van de citrus medica, een citrusvrucht, die ook wel cederappel, cedercitroen, sukadecitroen, cedraat of muskuscitroen wordt genoemd.

De vrucht bestaat grotendeels uit schil, en daar gaat het om, het vruchtvlees gooi je namelijk weg (of gebruik je voor iets anders). Het lijkt misschien niet meteen een zomers receptje, maar het is nu het seizoen en je kunt het oeverloos bewaren (ik heb ze licht gevacumeerd en gooi ze in de koeling, en 1 zak in de vriezer)

Recept Afdrukken
Sukade
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Was en schrob de cederappel, snijd door en hol uit (al het vruchtvlees moet eruit).
  2. Snijd in 8-en en zet onder ruim zout water koud weg (gebruik 35 g zout per liter). Zorg dat de schillen onder water staan.
  3. Spoel na 2 dagen de schillen af en laat 12 uur in vers koud water ontzouten.
  4. Breng de schillen in vers water aan de kook (zorg dat ze altijd goed onder staan).
  5. Giet na 3 uur zacht koken af, laat uitlekken en weeg het totale gewicht.
  6. Dag 1; Maak een suikersiroop van het gewicht aan schillen in water en het gewicht aan schillen in suiker en kook tot 100ºC (laat ± 10 minuten inkoken). Voeg de schillen toe, breng weer aan de kook en haal na 5 minuten van het vuur. Laat in het vocht afkoelen.
  7. Dag 2; Giet de volgende dag af en kook de siroop in tot 103ºC (± 10 minuten inkoken). Voeg de schillen weer toe, breng weer aan de kook en haal na 5 minuten van het vuur. Laat in het vocht afkoelen.
  8. Dag 3; Giet de volgende dag af en kook de siroop in tot 106ºC (± 10 minuten inkoken). Voeg de schillen weer toe, breng weer aan de kook en haal na 5 minuten van het vuur. Laat in het vocht afkoelen (doe dit evt in 2 batches in een iets kleinere pan met de helft van de schillen aks je te weinig siroop hebt, bij mij lukte het nèt in 1 keer)
  9. Laat de schillen uit lekken op een rooster en zet 2 uur op 80ºC in een voorverwarmde oven. Laat afkoelen en verpak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.