Ik ben een paar dagen op stap met m’n dochter, het schaap moest er even uit en wie ben ik om dat tegen te houden. We zitten in noord-Spanje, niet ver van waar we altijd zitten, maar toch in een gebied waar we nog nooit geweest zijn, Begur, vlakbij Palamós. We zitten in een heerlijk hotel, pal aan zee, en hebben daar de eerste avond ook gegeten, na een kort tochtje door een nog troosteloos gebied want nog geen seizoen.

Enfin, ik sla die eerste avond de kaart open en op hetzelfde moment begint één van de kelners naast me een steak tartare te flamberen… Pardon, wat..? Ja, een steak tartare, of eigenlijk meer een steak met alle ingrediënten van een tartare, te flamberen. Steak Diane, nog nooit van gehoord maar volgens de maître een door hun zelf bedacht gerecht (Wikipedia zegt wat heel anders);

Steak Diane is an American dish of a pan-fried beefsteak with a sauce made from the seasoned pan juices, generally prepared in restaurants tableside, and flambéed. It was popular in the middle of the 20th century, but was considered dated by 1980. By the 1940s, Steak Diane was a common item on the menus of restaurants popular with Café society, including the restaurants at the Drake and Sherry-Netherland hotels and The Colony.[6][7] It is often attributed to Chef Beniamino Schiavon, ‘Nino of the Drake’)

 

Het recept, op Facebook volledig terug te halen in beeld;

Pan voorverwarmen op réchaud, boter smelten en samen met olie laten bruisen, sjalot, knoflook en kappertjes toevoegen en even laten bruinen.

Flamberen met brandy, onze Juan José deed dit wel 3 keer, afblussen met rode wijn en wat in laten dampen. Worcestershire saus, Tabasco en mosterd toevoegen, goed roeren en weer even in laten dampen.

Het rundvlees goed zouten en peperen en in de saus leggen. Na een minuut, ik wilde graag rare, omdraaien en nog 30 seconden door laten garen.

Laatste keer flamberen, steak uit de pan, warm houden en de saus afmaken met jus de veau. Om je vingers bij op te eten, echt waar!!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.