Ik ben Julius Jaspers en ik ben meer dan dol op eten. Iedere week pak ik één product uit mijn voorraadkast en zal jullie daar alles over vertellen vandaag is dat … worcestershiresaus! Zo begint mijn podcast iedere week en daar hang ik dan een receptje aan. Blijf hangen en ik gooi er nog even een paar weetjes achteraan…

Laten we maar meteen beginnen met dat lastige woord, woostersaus, wat veel mensen uitspreken als worcestershiresaus. De saus is ooit uitgevonden in Worcester in het graafschap Worcestershire maar het is toch echt de bedoeling deze tongenbreker uit te spreken als Wooster, dus woostersaus, djezus…

Ik heb wel een klik met de saus, het is zo’n condiment wat je in bescheiden hoeveelheid moet gebruiken maar wat pas het verschil laat zien als je het weg laat. Sojasaus heeft dat ook een beetje, net als oestersaus en natuurlijk miso.

Worcestershiresaus is een saus van onder andere azijn, suikerstroop, suiker, chili, uitjes, ansjovis, tamarinde, knoflook, kruidnagel, zout en kruiden. De ansjovis wordt wel 3 jaar gefermenteerd is met zout en de saus wordt pas na maandenlange rijping gebotteld en verkocht.

Wil je zelf woostersaus maken, kijk dan eerst even naar het filmpje over de saus in How its made op Youtube, en zie er daarna van af. In plaats daarvan geef ik je een heerlijk recept van steak Diane, wat ik al een eerder plaatste, maar waar Worcestershiresaus een belangrijke rol in speelt

Recept Afdrukken
Steak Diane “Osman”
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de pan 30 seconden voor met olie.
  2. Haal het vlees aan beide kanten door de pan (30 seconden), zet apart en voeg sjalot toe.
  3. Flambeer na een minuut met cognac.
  4. Voeg demi glace, boter, room, mosterd, worcestershiresaus, toe en maak tot een saus.
  5. Voeg champignons toe, laat nog 3 minuten garen, voeg kruiden en het vlees toe en verwarm nog 1 à 2 minuten. Direct serveren.
  6. * Osman heeft het over tournedos maar ik zag aan boord duidelijk dat het "geprikt" was, dat doet geen slager met tournedos. Ik heb het zelf gemaakt met bloemstuk (geprikt) en kogelbiefstuk, beiden waren top!

Reacties

  1. Beste Steakbereiding ooit. Dank lieve vriend!!!

  2. Door Rutger

    Superieur lekkere hap, Julius, we waren even (terug) in Frankrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.