Restaurant de Nederlanden in Vreeland ken ik nog uit de tijd dat Jan de Wit het bestierde na zijn successen in de Trechter. Mooi gelegen aan de Vecht, met een paar hotelkamers, kookte Jan hier de sterren (2) van de hemel, met Jacob Jan (Boerma) als zijn sous. Op een gegeven ment was het klaar, althans dat dacht Jan, en vertrok hij met de bekende soleil du Nord, maar dan naar het zuiden, van Frankrijk (om na een aantal jaren weer terug te keren naar Amsterdam met Le Restaurant).

Enfin, Wilco en Caroline Berends namen het stokje over en in no-time hing er weer een ster aan de gevel. In tijden van Corona doen zij niet alleen, zoals zovelen, aan take away, maar komen ze ook naar de mensen toe. Caroline heeft een oude SRV-wagen weten te huren, die is een beetje gepimpt en wordt momenteel iedere vrijdag en zaterdag volgeladen met de heerlijkste spullen waarmee ze langs een vantevoren vastgestelde route rijden, zo ook afgelopen week in Bussum.

Als de klok het middaguur met 2 minuten overschrijdt tik ik de wagen aan op de hoek van de Koningslaan en de Meerweg. Een brede deel van de Koningslaan, met voldoende parkeerplekken en dat zal later nodig zijn*. Ik ben de eerste en mag meteen de mandjes volladen.

Huisgemaakt brioche en zuurdesembroodjes, ze zijn nog warm, terrine van eendenlever met appelstroop en rabarber, die goddank ijskoud is, en lauwwarme kreeft met tomaat “de Nederlanden”, daar gaan we mee beginnen vanavond. De kreeft moet 8 minuten in de oven op 140ºC, easypeasy…

De vrouw neemt als pièce de gamba’s met Thaise curry, ik ga voor kalfswang met saus van dragon èn Ierse ossenhaas met saus van Madeira en truffel (er zit nog een kind aan tafel, ik deel dat, no worries).

Toe is er een appel van witte chocolade met panna cotta van eucalyptus en wat mini-macarons, en de chef doet er wat bonbons “maison” bij. Het is allemaal superlekker, op smaak, weinig werk, en een paar begeleidende wijnen van De Gouden Ton in Laren maken het een echt avondje “uit-eten”, maar dan thuis. Verwennerij!

Als je ook uit de SRV wagen wil eten moet je snel zijn want als de restaurants weer mondjesmaat opengaan gaat de wagen retour naar het oosten van het land. Op de dag zelf moet je er vroeg bij zijn want de wagen gaat leeg. Toen ik anderhalf uur na mijn bezoek langsreed met een paar warme espresso’s voor de chef en zijn vrouw stond er een rij van zeker 10 man….

www.nederlanden.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.