Ik kijk al een jaar tegen 2 eetbonnen aan vanSpecktakel in Haarlem. Gekregen van het (ex-)vriendje van mijn dochter, het is zijn favoriete zaak, ik heb er nog nooit van gehoord. Weggooien is zonde, hij moet er hard voor werken, en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de wereldkeuken van Specktakel.

Werelds is het in ieder geval. een lange pijpenla wordt achterin wat breder met een soort pleintje, wij zitten net in het tussenstuk, het is snoeiwarm maar wel beregezellig. Ik bestel een fles prima Aquarius Marsanne-Viognier van McPherson (AU, 2017) bij de lieve Pam en we krijgen een warm broodje met labneh (Libanese yoghurtdip) met za’atar (wilde oregano met sesamzaad en sumac). Prima (niks prima, gewoon heel lekker).

De kaart is “werelds” opgebouwd en voor-hoofd-na kost € 35,=. Ik neem geen Afrikaanse sea-sar salad, ook geen Tuscan tuna & tomato salad en ook geen Chinese crocodile bao (die ik wel proef van vriend-dochter, die ik natuurlijk heb meegevraagd) maar de Japanese streefood kani yaki, hartige krab-beignets, bosui, chili mayo, katsuobushi (gedroogde bonitoflakes) en takoyakisaus (zie boven). Best!

Tussendoor een kado’tje in de vorm van een dashi-bouillon met wat eringi paddestoeltjes, wat kip, een mossel en een kwarteleitje.

Als hoofdgerecht geen Grieke zwaarvis, noch Thaise seafoodchowder, en ook geen Australische kangoeroe, maar Iberico mixed grill, short ribs, 5-spice pork belly, babi pangang, fried rice en kroepoek. Weer best maar dat wordt vooral veroorzaakt door de hoeveelheid vet in zowel de belly als de pangang, anders was het prima geweest.

Dessert is een heerlijke summer berry cheesecake met bosvruchten en munt-jelly, èn een glaasje Ellysium van Andrew Quady (rode dessertwijn waarbij het lijkt alsof je een hele kist rood fruit naar binnen slurpt). Resumerend; beregezellig, superlieve en aardige bediening, lekkere wijnen en prima eten met als kritische noot dat één ingrediënt uit een land het gerecht nog niet “van” dat land maakt (de Chinese Iberico heeft weliswaar 5-spice maar ook Indische babi pangang, kroepoek en nasi)

Spekstraat 4 | Haarlem| bel 023 532 3841| www.specktakel.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.