Ik had een mooi plan om samen met Max het hele Gooi van spareribs te gaan voorzien. Superleuk, 2 x per week leveren en dan de beste spareribs die er zijn, de officiële KCBS’ers (Kansas City BBQ Society). De US ribs van mijn vriend de Demoslager uitgeprobeerd, super maar erg duur, dus ribbetjes van slager Janmaat die ook top zijn. Rubben, roken, garen, inpakken, verder garen, sauzen, koelen en thuis opwarmen. Salades erbij, sausjes, zelfs een dessert, helemaal top!


We hebben 4 dagen getest, ribs her en der uitgereden en laten proeven, commentaar en feedback gekregen, de boel tot 3 cijfers achter de komma uitgerekend, de eerste bestellingen aan ingrediënten en disposables geplaatst en toen besloten… het niet te doen. Teveel werk per persoon, te weinig marge, teveel hassle, teveel verschillende smaken (de een wil meer rook, de ander vindt het juist teveel, dan weer te zoet, dan weer niet spicy genoeg…). Enfin, lang verhaal kort, ga ze maar lekker zelf maken hahaha. Hieronder het recept, het kan bijna niet fout gaan, je moet alleen wel een bbq met een klep hebben.

 

Recept Afdrukken
spareribs
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 4 uur
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 4 uur
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwijder met een (oester-) mes de vliezen aan de bot-kant van de ribben.
  2. Smeer de ribben licht in met mosterd en bestrooi aan beide kanten royaal met rub.
  3. Leg de ribben op een op 130ºC voorverwarmde kamado-bbq (in ieder geval een bbq met een deksel, mag ook een Weber zijn) en gooi een klein handje rooksnippers (eiken/appel) op het vuur.
  4. Laat de ribben 2 uur garen en houd de temperatuur van 130ºC in de gaten.
  5. Neem een stuk aluminiumfolie en trek daar een streep van 2 eetlepels gesmolten boter en 2 eetlepels honing overheen. Leg hier de ribben met de vleeskant bovenop en pak ze in.
  6. Leg de ribben nog minimaal een uur terug in de bbq en controleer of het vlees "terugkruipt" op de botten, dan zijn ze goed.
  7. Je kunt nu 2 kanten op; 1) Smeer de ribben rondom in met bbqsaus, pak ze opnieuw in (in de eerder gebruikte folie) en laat ze in de koeling afkoelen. Je kunt ze dezelfde of de volgende dag prima in 20 minuten opwarmen in een op 180ºC voorverwarmde oven. Of..:
  8. 2) Stook de bbq op naar 180ºC, smeer de ribben rondom in met bbqsaus en grill ze rondom krokant af (zonder folie dus).
Recept Afdrukken
Coca Cola Barbecuesaus spicy
Maaltijd sauzen
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng alle ingrediënten tegen de kook aan en laat in 30 minuten pruttelen tot ± 700 gram. Laat afkoelen voor gebruik.
Recept Afdrukken
Chicago Ray's rib rub
Maaltijd sauzen
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Porties
porties
Maaltijd sauzen
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Porties
porties
Instructies
  1. Goed mengen en het liefst even door een vijzel, molen of keukenmachine halen zodat alle korreltjes hetzelfde zijn.

Reacties

  1. Door Carla Wakker

    Top, gaan we zeker maken! eerst nog ff de Green-egg kopen en dan feestje!!!

  2. Door Marijn

    Gisteren volledig volgens dit recept gemaakt. Wat een smaakexplosie en heerlijk dat het vlees makkelijk van het bot af komt.

    Voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.