Allereerst maar eens even excuus aan alle Italiaanse lezers, hoe durf ik hun Culinair Erfgoed te bezoedelen met room…, sorry, het zal niet meer gebeuren, ik heb het gerecht omgedoopt naar Spaghetti met pancetta, kaas en room!

 

De carbonara heeft al eens eerder gefigureerd op deze pagina’s maar nooit met het echte neprecept. De eerste keer dat ik dit maakte, believe it or not, was een jaar of 6, 7 geleden. Ik had net die dag 2 gesprekken gehad, eerst bij Masterchef en daarna bij Topchef, en zou na een week bericht krijgen of één van deze partijen met me in zee wilden. De spanning van de beide gesprekken zat nog in mijn lijf, we spreken half augustus en ik denk ik ga voor mijn kinderen eens iets maken wat ik nog nooit gemaakt heb…

Op het moment dat ik de eieren bij de saus doe, een lastig moment omdat de kans groot is bij te hoge hitte dat je roerei staat te maken, gaat de telefoon, het is de bazin van Topchef. Ik vraag in mijn brutaliteit of ze het kort kan houden omdat ik op het punt van mislukken sta, en ze verteld me det ze geen week hoeft te wachten en dat ik het ben geworden.

The rest is history!!

spaghetti Carbonara

4 personen

 

350 gram          spekdobbelsteentjes (mager), liefst pancetta

50 ml                 olijfolie

1                         rode ui, fijngesnipperd

1 teen                knoflook, geperst

1                         ei

3                        eidooiers

150 ml               slagroom*

150 gram          Parmezaanse kaas, en extra om later te bestrooien

1 pak                  spaghetti, van De Cecco**

 

  1. bak de spekblokjes krokant aan in de helft van de olijfolie en bak halverwege ui en knoflook mee
  1. klop de eieren en de dooiers los met slagroom en Parmezaanse kaas
  1. kook de spaghetti volgens de instructies op het pak “al dente”, giet af en meng met het restant van de olijfolie (tegen het plakken).
  1. meng de warme spaghetti direct met spek, ui, knoflook en het eimengsel en laat nog kort op het vuur doorgaren (niet te hoog anders heb je dus roerei). Breng op smaak met zout en peper.

*overgewaaid uit de USA, die slagroom, Italianen gebruiken melk (helemaal niet…, hooguit wat kookwater van de pasta!)

** altijd pasta uit een pak, altijd constante kwaliteit, no surprises, vraag maar aan Kranenborg. De Cecco is een van de betere merken in dit genre.

unknown


Reacties

  1. Door Fabio Cappellano

    Ciao Julius,
    In de Italiaanse keukens is er altijd ruimte voor creativiteit voor nieuwe varianten in presentatie en samenstelling. Maar over traditionele en authentieke recepten kunnen wij, professionals, er niet permitteren om culturele erfgoed zomaar te misbruiken en verkeerde informatie te verspreiden. Enige raadpleging is tegenwoordig niet erg moeilijk. SPAGHETTI ALLA CARBONARA is absoluut zonder kooksroom of andere roomige sauzen!!!! De heerlijke zachte creme is niets anders dan gecontroleerde gestolde ei en niets anders!

  2. en daarom zeg ik dat die room is overgewaaid uit Amerika…

  3. Door Dino

    Ziet er lekker uit, maar het is beslist geen carbonara.
    Carbonara is spaghetti, pancetta, ei, zwarte peper (zeer belangrijk) en dan valt er te discussiëren over parmezaan, pecorino of een mix van beide en misschien dan nog een lepeltje pastawater.
    (beslist geen melk, geen idee waar je dat vandaan hebt (zal wel die idiote zilveren lepel zijn))

    Als je daarnaast nog wat toevoeg dan is het geen carbonara meer en moet je het ook geen carbonara willen noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.